Slovenija
18 ogledov

Droge: bodo morali ministri na test?

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Slovenska demokratska stranka predlaga zakon o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. "Gre za odgovornost do državljanov, za odgovornost do Slovenije."

V SDS so se za vložitev takšnega predloga odločili po tem, ko je bilo v lanskem letu v medijih objavljenih mnogo informacij, "ki kažejo na uporabo prepovedanih drog med slovenskimi politiki".

Kot so zapisali v največji opozicijski stranki, se pri tem zastavlja vprašanje odgovornosti pri opravljanju funkcije, vodenju države, odgovornosti pri izvajanju zakonov in podzakonskih aktov. 

Za izvedbo postopka testiranja za funkcionarje je pooblaščen Inštitut za sodno medicino Medicinske fakultete v Ljubljani, ki tudi objavi pisno poročilo o vsakokratnem testiranju naključno izbranih funkcionarjev na svoji spletni strani.

Če naključno izbrani funkcionar zavrne testiranje ali ne pristopi k testiranju na podlagi vabila, ki mu ga je poslal predstojnik inštituta, se domneva, da je izvid na prisotnost prepovedane droge pozitiven, piše v predlogu.

"Gre za odgovornost do državljank in državljanov, za odgovornost do Slovenije. Zato so državljanke in državljani po mnenju predlagateljev upravičeni do vedenja o tem, ali slovenski politiki, poslanci državnega zbora, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji, opravljajo funkcijo brez uporabe prepovedanih drog ali v opijskem stanju," so še sporočili iz SDS.

Kresalova test že opravila
Spomnimo, da je lansko leto po medijih zaokrožila informacija, da naj bi notranjo ministrico Katarina Kresal sprejeli v klinični center zaradi težav z mamili. Ministrica je to zanikala in medijem posredovala rezultate testa glede prisotnosti mamil in psihoaktivnih zdravil.

"No, pa postavimo nove standarde v politiki. Danes zjutraj sem opravila testiranje glede prisotnosti mamil in psihoaktivnih zdravil na inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Izvid testiranja, iz katerega izhaja, da mamil ne uživam, objavljam v spodnjem dokumentu," je na spletni strani LDS takrat zapisala Kresalova.

Pahor: Ne bi imel nobenih težav s testiranjem
Na vprašanja o jemanju drog pa je moral konec lanskega leta odgovarjati tudi premier Borut Pahor. Prav tako so se v medijih pojavila namigovanja, da naj bi užival prepovedano drogo kokain.

Premier je na novinarski konferenci po seji vlade 9. decembra lani zavrnil, da bi užival kakršne koli prepovedane substance, hkrati pa poudaril, da ne bi imel nobenih težav z morebitnim testiranjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.