Slovenija
509 ogledov

Drsanje na naravnih drsališčih. Kdo odgovarja za varnost?

bajer reševanje Žurnal24 main
Na Koseškem bajerju v Ljubljani se je včeraj trla množica ljudi, led je bil videti homogen in kompakten, dan kasneje pa so iz jezera reševali tri ljudi. Kako oceniti, ali je led varen in ali je za tako oceno sploh kdo pristojen?

Koseški bajer, iz katerega so danes rešili tri ljudi, ki so padli v vodo, ko se jim je skoraj na sredini jezera vdrl led, je bil še včeraj poln drsalcev in obiskovalcev. "Led je zagotovo varen in debelješi od deset centimetrov, saj je popolnoma temen," je ocenil eden od obiskovalcev. 

Koseški bajer | Avtor: S. H. H. S. H. H.

"Jezero je le delno zaledenelo, za tako množico ljudi je to zelo nevarno, če led poči, je rešitev malo verjetna," pa je, tik preden se je zgodila nesreča, ocenil  Milan Otorepec, predsednik Ribiške družine Dolomiti, ki je zadolžena tudi za Koseški bajer. 

Led se je začel tanjšati

"V preteklem tednu je bil kar nekaj dni hud mraz in vodne površine so zamrznile, na tanjšanje ledu pa vpliva precej faktorjev. Zadnje dni so jutranje temperature okoli nič, čez dan pa od pet do deset stopinj Celzija. Led se je, razen v zatišnih legah, začel tanjšati, še bolj se bo sredi tedna, ko se bo še bolj pogrelo in tudi deževalo," so povedali na Agenciji za okolje RS.

Pozor na luže in pokanje!

"Zavedati se moramo, da na ledu ni stoodstotne varnosti," izpostavljajo na upravi za zaščito in reševanje. Gibanje po homogenem ledu je nevarno, če ni debelejši od treh centimetrov. "Če po ledu močno udarimo z nogami, koničasto palico ali kladivom in se pri tem ne prebije, je to znak, da je dovolj varen in nosilen," pravijo na upravi. "Prelomi in suhe razpoke ledu niso nevarni, zelo pa moramo biti pazljivi pri mokrih prelomih. Na takih mestih je led varen le, če izmerjena debelina zagotavlja dvojno nosilnost. Če opazimo, da led okoli nas poka v koncentričnih krogih, moramo takoj ukrepati, saj je to znak, da je led pod nami preveč obremenjen in se bo začel pogrezati."

Kdo je odgovoren za ugotavljanje varnosti?

Na vprašanje, kdo je pristojen za ugotavljanje varnosti ledu na bajerjih in jezerih, na upravi za zaščito in reševanje pojasnjujejo, da pristojnosti ureja zakon o varstvu pred utopitvami. Ta predpisuje, da na zaledenelih vodnih površinah pristojni organ lokalne skupnosti dovoli hojo, drsanje ali druge dejavnosti na ledu le v času, ko je zaledenela površina varna.

"Varnost zaledenele površine ugotavlja pravna ali fizična oseba, ki jo za to pooblasti lokalna skupnost," pravi zakon. Vprašanja glede tega smo naslovili na mestno občino Ljubljana, kjer še ugotavljajo, ali je ugotavljanje varnosti ledu na Koseškem bajerju v njihovi pristojnosti.

"Če bodo na jezeru domačini, je zagotovo dovolj varno"

Račje jezero | Avtor: Iztok Golob Iztok Golob
"Odgovornosti glede varnosti ne prevzame nihče, vsak mora sam presoditi, ali je dovolj varno," pravi Nuša Romih Masnoglav iz Turističnega društva Rakitna. Tudi na jezeru na Rakitni je bilo minuli konec tedna ogromno ljudi. Ker površina jezera ni zasnežena, je led gladek in tako idealen za drsanje. Kako torej presoditi, ali je led dovolj varen? Tudi na Rakitni ni glede tega nobenega oznanila, Romih Masnoglavova pa pravi, da se je najbolje zanašati na mnenje domačinov. "Če boste na jezeru videli domačine, je zagotovo dovolj varno," pravi. Opozarja na robove jezera, ki niso urejeni, zato je posebna previdnost potrebna pri vstopanju. "Otroci naj bodo v spremstvu staršev."

"Konec tedna je bilo idelano, zdaj drsanje odsvetujemo"

Cerkniško jezero | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
"Cerkniško jezero nikoli ni v celoti pomrznjeno, zato se smemo približevat delom, kjer je struga," opozarja Miha Jernejčič iz Turistično informacijskega centra Cerknica: "Izogiobati se je treba tudi določenim delom, kjer je plitvina, tam je led tanjši, pozorni pa moramo biti na luže na ledu in na pokanje, to pomeni, da se je led začel topiti."

Tabel, ki bi obveščale, ali je led še primeren za drsanje in sprehajanje, v okolici jezera ni. "Če se bo v naslednjih dnevih kdo obrnil na nas, bomo drsanje odsvetovali," pravi Jernejčič in dodaja, da je sonce že v nedeljo močno pritisnilo in so bile ponekod že vidne razpoke. "Poleg tega voda na nekaterih delih presahne in led potem niva več opore, oziroma nosilnosti."  

Po Planšarskem jezeru se vozijo s traktorjem

Drsanje vse do sredine marca pa na jezeru napovedujejo na Jezerskem. Milan Milošič iz gostišča ob Planšarskem jezeru pravi, da je led debel med 15 in 30 centimetri, dovolj, da se po njem vozijo s traktorjem s katerim tudi čistijo led. Ob naravnem jezeru je tudi umetno drsališče, tam si je tudi mogoče sposoditi drsalke. "V soboto in nedeljo je bilo vse polno, čez teden pa imamo tudi šolske skupine," razlaga. "Mislim, da napovedana otoplitev na led ne bo vplivala, jezero je v zatišni legi, temperature ponoči pa so tudi še precej pod nič," pove. 

Bloško jezero: z deževjem pride topla voda

"Bloško jezero ima precej specifičnosti," pravi Matej Pakiž iz Turističnega društva Bloke. "Konec tedna so bile razmere za drsanje še zelo v redu, led ima več kot 20 centimetrov, vendar se ob otoplitvi to lahko hitro spremeni," pravi. Jezero ima namreč štiri dotoke, kjer je voda, posebej, ko začne deževati,  precej topla in zato začne topiti led. Sredi tedna tako po mennju Pakiža, drsanje na Blokah ne bo več varno.  

sergeja.hadner@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • KOJAK 07:50 26.januar 2016.

    Pizda ste vsi spodaj pametni. Vam se nikoli ne zgodi nobena neumnost. Namesto da bi bili veseli ker so vsi preživeli in ostali brez trajnih posledic še nekaj pametujete. Goveda slovenceljska, drugih besed ni!

  • MihaMB 21:20 25.januar 2016.

    Kdo pa naj odgovarja, če se mama z dvoletnim otrokom sprehaja po "kao" zaledenelem jezeru? Pa to ne moreš verjet...kaj ji naj napišejo, da bi to lahko bilo nevarno?

  • bfg 20:08 25.januar 2016.

    In zakaj mora vedno biti nekdo odgovoren za druge? Zakaj ne znate skrbeti za lastno rit? Danes mamice še hrenovke ne znajo skuhati, kaj šele da bi očka naredil fračo za mulca.