Slovenija
164 ogledov

Druga za ceno petih

Izguba urbane vas v najboljšem primeru stane deset evrov, v najslabšem pa kar 50 Žurnal24 main
Urbana. Stane dva evra, če jo izgubite, pa kar petkrat več. Izgubo prijavite, če ne, ste lahko še ob 40 evrov.

 

Avtobusne so najdragocenejše
Avtobus. Tudi ob izgubi vozovnice Kam-busa je treba plačati deset evrov za preklic in 6,50 evra za novo kartico s čipom. Vlak. Preklic izgubljene kartice je brezplačen, potnik pa plača pet evrov za novo kartico s čipom, so sporočili s Slovenskih 
železnic. Osebna izkaznica, potni list. Če jo boste izgubili enkrat v petih letih, boste plačali le za novo, če jo boste izgubili dvakrat ali večkrat, pa boste dobili dokument s krajšim obdobjem veljave.
Zdravstvena izkaznica. Izgubo je treba prijaviti, plačati pa je treba le stroške nove kartice – 3,45 evra.

“Šokirana sem bila, ko so mi za urbano zaračunali deset evrov, ker sem prejšnjo izgubila. Mislila sem, da bom plačala dva evra, toliko kot stane nova,” je povedala ogorčena bralka. Na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) ji odgovarjajo, da so v to ceno všteti blokada stare kartice, izdelava nove in morebitni prenos pravic mesečne vozovnice oziroma dobroimetja. Pravijo, da je ta taksa določena med splošnimi prevoznimi pogoji, s katerimi se uporabniki strinjajo pred nakupom oziroma izdelavo kartice.

Cen ne bodo spreminjali
Cene takse ne bodo spreminjali, “ker je določena na podlagi primerljivih taks za druge dokumente, ki jih imajo v lasti slovenski državljani”, še pravijo na LPP, čeprav na primer ob izgubi vozovnice za vlak, osebne izkaznice ali potnega lista takih stroškov ni. Dodajajo, da uslužbenci LPP vsakega potnika pred izdelavo druge terminske urbane opozorijo, kolikšen bo strošek izdelave. To je naša bralka zanikala: “Nihče me ni opozoril, dokler nisem dobila računa v roke.”

Če boste urbano izgubili ali vam jo bo kdo ukradel, morate to čim prej sporočiti LPP, ki kartico blokira. Če tega ne boste storili, se bo lahko zgodilo, da boste morali plačati še 40 evrov. Tolikšen je namreč strošek, če bo kontrolor nekoga ujel z vašo urbano. Tistega, ki ga ujamejo, pa kontrolor ne more kaznovati, je povedala Tamara Deu, svetovalka za komunikacije na LPP. “Ker v določenih primerih ne moremo vedeti, ali je kartico našel ali mu jo je originalni lastnik le posodil,” je pojasnila in dodala, da lahko potnika z urbano drugega lastnika kaznujejo le, če je ob kontrolorju tudi mestni inšpektor.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.