Slovenija
8 ogledov

Drugačna otroška igra

Igralno okolje omogoča otrokom spoznavanje lastnih meja, presojo, sprejem in obv Žurnal24 main
Doživljajsko igrišče. Prvo v Sloveniji že spomladi v Betnavskem gozdu.

V malem Betnavskem gozdu ob Ertlovi ulici bo spomladi zaživelo prvo doživljajsko igrišče v Sloveniji. Po šestih letih prizadevanj društva Center za pomoč mladim (CPM) je Mestna občina Maribor namreč zagotovila zagonska sredstva in našla primerno zemljišče.

Društvu ga prvega februarja predaja v brezplačno uporabo, v fazi izdelave pa je tudi študija prostorskih ureditev. “Dejavnosti bomo začeli takoj, ko bo postavljena ograja, uporabili pa bomo okoli dva tisoč kvadratnih metrov površin ob Pasteurjevi ulici,” razlaga idejni oče Janez Arh, predsednik društva CPM.

Otroci in mladi bodo na igrišču gradili hiške iz slame, lesa in blata, spoznavali ogenj, na njem spekli svoj kruh, se igrali z odpadnimi in naravnimi materiali ter spoznavali tradicionalne obrti, kar so počeli že na igralnih dnevih, ki jih je društvo prirejalo ob Pekrskem potoku.

Ceneje kot klasična igrala
Kolikokrat v tednu bo igrišče odprto, je odvisno od finančnih sredstev. V začetku bo predvidoma delovalo dvakrat na teden, saj bi za vsakodnevno delovanje potrebovali tudi objekt z elektriko, vodo in ogrevanjem, kjer bi dejavnosti izpeljali v primeru slabega vremena,” pojasnjuje Arh in poudarja, da je doživljajsko igrišče cenejša naložba kot klasično otroško igrišče, saj vzdrževanje igrišča izvajajo zaposleni skupaj z otroki in mladimi, materiale za dejavnosti pa je mogoče dobiti donatorsko.

Strošek tako predstavlja predvsem zaposlitev kadrov in obratovanje. Če bi igrišče obratovalo vsak dan, ocenjujem, da bi bili letni stroški okoli 30 tisoč evrov,” pravi Arh. Čeprav bodo na igrišču ves čas prisotni strokovnjaki, pa bodo otroke do šestih let morali spremljati starši.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.