Slovenija
28 ogledov

Drugačna slovenščina

Obrazec za otroški dodatek Žurnal24 main
Iz ponedeljkove ljubljanske izdaje tiskanega Žurnala: Brezplačni tečaji. Tudi tuji jeziki in vzgoja otrok.

Ljubljana. V brezplačne tečaje, ki jih s 70 tisoč evri na leto financira Mestna občina Ljubljana, bodo v centru za permanentno izobraževanje Cene Štupar znova vpisovali po novem letu.

Kot je povedal direktor Bojan Hajdinjak, se jih je lani udeležilo okoli 200 ljudi. Na nekaterih šolah so pripravili tečaj slovenščine za starše, v katerem se starši, priseljeni iz držav nekdanje Jugoslavije, učijo pismenosti v slovenščini, boljšega razumevanja prebranega in izpolnjevanja različnih obrazcev. V program Beremo in pišemo skupaj se vključijo starši z nižjo izobrazbo ter se učijo pisanja različnih oblik besedil, kot so opravičilo, zahvala in voščilo, spoznavajo tudi delo z otroki in vzajemno učenje z njimi.

Za socialno ogrožene skupine so pripravili 30-urni tečaj tujih jezikov, v katerega se lahko vključijo posamezniki z napotnico centra za socialno delo in upokojenci. S tem denarjem pa pripravljajo tudi študijske krožke, kjer udeleženci po principu vseživljenjskega učenja izvedo več o izbranih temah. Po besedah Hajdinjaka je na Švedskem v podobne krožke, kjer se pogovarjajo recimo o koži ali vinu, vključenih tri milijone ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.