Slovenija
32 ogledov

"Druge možnosti kot prodaje v sili ni"

Fructal Veronika Rupnik
"Boljše bi bilo, če bi Fructal že prej poiskal partnerja, ne pa, da ga je zdaj kupil tisti, ki bi moral biti kupljen s strani Fructala. Boljše bi bilo, če bi mi dirigirali pogoje in vodili igro," je ob predstavitvi svetovnega investicijskega poročila dejal Marjan Svetličič.

"V situaciji, v kakršni smo, pa so tudi odprodaje v sili dobre, saj druge možnosti praktično ni, če ni domačega denarja," je odgovoril na vprašanje, ali so tuje naložbe v obliki odprodaj podjetij (Droge Kolinske hrvaški Atlantic Grupi, Fructala srbskemu Nectarju in napovedana prodaja Mercatorja) dobre ali slabe.

Tujci v zdravstvo in turizem

Možnosti za naložbe tujcev v Sloveniji vidi predvsem v turizmu in zdravstvu, kjer je dodana vrednost visoka. "Moj kolega, menedžer, je rekel, da delavca, ki dela isto, kar delajo Kitajci, lahko plača le toliko, kot so plačani Kitajci," je pojasnil potrebo po delovnih mestih z višjo dodano vrednostjo.

V Slovenijo je lani prišlo 834 milijonov dolarjev tujih neposrednih naložb (vštevajo se tudi dokapitalizacije in posojila hčerinskim družbam z rokom odplačila več kot eno leto), naša podjetja pa so v tujino investirala 151 milijonov evrov. Za primerjavo, leta 2008 smo prejeli skoraj dve milijardi naložb, izhodnih naložb naših podjetij pa je bilo za 1,4 milijarde dolarjev.

Pogodbeni podizvajalci

Namesto nakupov podjetij v tujini ali ustanavljanja hčerinskih družb je vse bolj pogosto pogodbeno sodelovanje brez lastniške povezave. Čeprav gre za podizvajalce, analiza kaže, da so pogoji dela v teh podjetjih boljši kot v domačih podjetjih v teh državah. "40 odstotkov jih nudi vsaj enake pogoje, 30 odstotkov pa boljše," je pojasnil Anže Burger.

Čeprav sestavljalec Applovega iphona dobi le 6,5 dolarja ali 1,3 odstotka od končne cene 500 dolarjev, dve tretjini končne pa dobi Apple za razvoj, raziskave, oblikovanje in trženje, pa so se nekatera podjetja iz podizvajalcev razvila v podjetja z močno blagovno znamko, denimo Acer, Asus in Samsung, ki je postal največji proizvajalec televizij na svetu, je povedal Burger.

Komentarjev 2
  • privat 09:32 21.avgust 2011.

    kaj ne vidite politična dogajanja v srbiji,njihovi nameri do drugih narodov??? In kaj bo to pomenilo Sloveniji in fructalu???Ja verjetno nekaj dobrega ,lepega..kakor srebrnici?? Ne kupim nič od fructala ,saj dejansko pomagam srbskim (desničarjem) na njihovih pohodih če kupujem. Ne ...prikaži veče vem kdo je to odločal in kakšno osebno krist je imel od tega...samo ali so njihova dejanja vredna enega človekovega življenja?? Kaj ne bi bilo bolje zapreti še to firmo ...kakor pustiti taki politiki da še bolj ojača??

  • Lakotnik 10:06 03.avgust 2011.

    Vsekakor dobra rešitev za Fructal glede na situacijo in posledično tudi za Laško. Še vedno lahko Fructal se "kupi" ob dobrem poslovanju in delu, so se podobni primeri tudi pri nas že dogajali.