Slovenija
18 ogledov

Drugi cvek v šestih letih

stajerska17.12.07...dimnikar... stajerska17.12.07...dimnikar...
Revizija. Država slabo nadzira dimnikarje. Ne ve niti, koliko peči pregledajo.

Država od leta 2009 do predlanskim kljub večkratnim opozorilom v preteklosti ni poskrbela za ustrezen strokovni nadzor nad dimnikarji. Ministrstvo, pristojno za okolje, je zato že drugič v dobrih šestih letih dobilo negativno oceno računskega sodišča (RčS). Nazadnje konec aprila, ko je RčS zaključilo revizijo, kako je ministrstvo med letoma 2009 in 2011 podeljevalo koncesije in na splošno skrbelo za izvajanje dimnikarske službe. "Poslovanje ministrstva smo ocenili za neuspešno in neučinkovito, o pravilnosti poslovanja pa smo izrekli negativno mnenje," pravijo na RčS.

Nikomur niso vzeli

Poleg neustreznega nadzora nad delom dimnikarjev ministrstvu očitajo, da nobenemu od 57 podjetij z državno koncesijo za izvajanje dimnikarske službe ni stopilo na prste in jim prepovedalo delati, čeprav naj bi kršili celo osnovne predpise o dimnikarskem delu. "Inšpekcija za okolje in naravo ni obravnavala vseh prejetih prijav v zvezi z izvajanjem dimnikarske službe. Poleg tega se je delež obravnavanih prijav zmanjševal, saj je leta 2009 obravnavala tretjino, leta 2010 četrtino, leta 2011 pa le še petino prejetih prijav, zato inšpekcijski nadzor nad izvajanjem dimnikarske službe ni bil učinkovit. Tedanje ministrstvo za okolje in prostor pa ni izvedlo nobenega odvzema koncesije zaradi kršitev, niti ni začelo postopkov za odvzem pri koncesionarjih na 133 dimnikarskih območjih," je v revizijskem poročilu kritično RčS.

Končno prihaja seznam

Na ministrstvo za kmetijstvo in okolje (MKO) zagotavljajo, da postopke za odvzem koncesije vendarle vodijo; komu točno ta trenutek grozi odvzem državnega dovoljenja za dimnikarstvo, ne razkrivajo. "Koncesijo je mogoče odvzeti šele po postopku, s katerim se ugotovijo kršitve. Na te se koncesionarja opozori ter se mu postavi rok za odpravo nepravilnosti in preveri, ali je nepravilnosti odpravil," dodajajo na MKO. Obljubljajo, da bodo do jeseni dokončno vzpostavili evidenco vseh ogrevalnih naprav v državi ter tega, kdaj in kolikokrat so te naprave dimnikarji že pregledali. Tak seznam bi moralo ministrstvo voditi že od leta 2007, ko si je prislužilo prvo negativno oceno RčS. "Evidenca bo omogočila uspešen in ustrezen nadzor izvajanja nalog dimnikarskih koncesionarjev," napovedujejo na MOK.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.