Slovenija
24 ogledov

Drugi nevaren. Je tudi prvi?

NEK Nataša Černič Cvetanovski
Jedrska varnost. Razlog za zaskrbljenost ali politična in poslovna kupčkanja?

"Če predvidena gradnja drugega bloka Jeka na lokaciji v Krškem zaradi geoloških in seizmičnih danosti ni varna, potem ne more biti varna niti obstoječa elektrarna,” ob napovedi izredne seje občinskega sveta Krško pravižupan Miran Stanko.

Občina je namreč presenečena nad menjavo direktorja Gen energije Martina Novšaka, saj glavni razlog za njegovo menjavo tiči v poročilu francoskega inštituta za jedrsko in sevalno varnost IRSN, ki odsvetuje gradnjo novega bloka ob obstoječi Jedrski elektrarni Krško (Jek), on pa naj o tem ne bi pravočasno obvestil pristojnih. Na izredni seji, na katero so povabili vse, ki so kakorkoli povezani z jedrsko energijo in varnostjo, naj bi razčistili, ali res obstajajo razlogi za dvom v jedrsko varnost.

Boj konkurence

"Ta študija je verjetno povezana z željami Francije po pridobitvi tega posla, ki naj bi ga neuradno dobil ameriški Westinghouse; gre torej za boj konkurence,” ugotavlja krški župan, ki namiguje tudi na določene povezave med francoskim inštitutom in posameznimi nadzorniki Gen energije. Občinski svetnik Rajmund Veber je konkretnejši: “Vodja francoskega inštituta je osebni prijatelj Leona Cizlja, podpredsednika nadzornega sveta Gen energije.”

Politika vdrla v stroko

Politika se ne bi smela mešati v stroko, ugotavljajo v Krškem, kjer bodo na četrtkovi izredni seji terjali tudi odgovore na vprašanje, kaj se dogaja z odlagališčem nizko in srednje radioaktivnih odpadkov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.