Slovenija
70220 ogledov

Drugi odmerek AstraZenece prej kot čez 12 tednov?

Covid-19, cepivo, AstraZeneca Profimedia
Če bo cepiva dovolj, bi bilo to možno

V primeru, da bodo količine proizvajalca AstraZeneca zadostne, bi se cepljenje z drugim odmerkom lahko začelo prej kot čez 12 tednov, je potrdila vodja svetovalne skupine za cepljenje pri NIJZ Bojana Beović. Agencija za zdravila predvideva cepljenje z AstraZeneco štiri do 12 tednov po prvem odmerku. "Vseeno bomo priporočali kasnejše cepljenje, ker je bolj učinkovito," pravi Beovićeva. 

MZZ: Se še dogovarjamo

S prvim odmerkom AstraZenece je bilo doslej cepljenih 149 242 ljudi, z drugim odmerkom pa le 11.156 ljudi (podatki, objavljeni na portalu cepimose.si 16. maja zjutrja). 

Brez negativnega testa lahko po cepljenju z AstraZeneco brez karantene in negativnega testa, potujemo le na Madžarsko, za vstop v Hrvaško mora od drugega odmerka cepljenja preteči še tri tedne, kar pomeni, da cepljeni z AstraZeneco na Hrvaško lahko potujejo šele po 15 tednih, v nasprotnem primeru potrebujejo negativni PCR test, ki ni starejši od 48 ur. Na ministrstvu za zunanje zadeve sicer pravijo, da pogovori s Hrvaško na to temo še potekajo. 

V Sloveniji status cepljenega 

Imajo pa cepljeni s prvim odmerkom cepiva AstraZeneca po 21 dnevih dodatne ugodnosti znotraj Slovenije, saj zanje že velja status cepljenega in se lahko brez hitrega ali PCR testa udeležujejo kulturnih prireditev in drugih dejavnosti javnega življenja, ki poteka v zaprtih prostorih. "Odločitev izhaja iz mnenja Evropske agencije za zdravila, ki je zapisano v povzetku glavnih lastnosti cepiva in ta zaščita zdrži vsaj 12 tednov, ko je čas za drugi odmerek. Enako so potrdile tudi kasnejše raziskave. Za ravnanje v državi upoštevajo to, kot vem neuradno, tudi druge države, težava so čezmejni režimi. Ampak iz strokovnega stališča je zaščita dobra," pravi vodja posvetovalne skupine za cepljenje na NIJZ Bojana Beović. 

Zakaj razlika med AstraZeneco in Pfizerjem?

Čeprav imata cepivi Pfizerja in Moderne večjo učinkovitost, pa tisti, ki še niso prejeli drugega odmerka, statusa cepljenega nimajo. Po podatkih EME je zaščita deset dni po prvem odmerku Pfizerja 86,7-odstotna. Rezultati obširne študije, ki so jo v teh dneh objavili v Veliki Britaniji pa kažejo, da je tako pri prvem odmerku AstraZenece kot Pfizerja število novih okužb padlo za 65 odstotkov. "Pri drugih cepivih se učinkovitost po drugem odmerku poveča," komentira Beovićeva. 

Komentarjev 22
  • Avatar Mirko
    Mirko 13:16 17.maj 2021.

    jakec1575 zakaj se ne zaposliš v WHO TAM POTREBUJEJO TAKE STROKOVNJAKE.

  • jakec1575 12:12 16.maj 2021.

    Vzemimo ospice. Zelo kuzne. Bolj kot korona. Vsi, ki niso preboleli ali cepljeni, zbolijo. Preboleli ali cepljeni NISO prenasalci. Kolektivna imunost. Covid. Mlajsi ne rabijo cepiva. Cepljeni prenasajo virus, potek cepljenih blazji. No.odvisno od cepiva. Sinopharm je na meji veljavnosti. ...prikaži več Prrboleli so imuni in niso prenasalci. S cepljenjem kolektivna imunost ni zagotovljena. Zakaj cepivu izpostavljati mlade in otroke??

  • jakec1575 11:51 16.maj 2021.

    A ni tko da cepljeni prav tako prenasajo virus, samo zbolijo kao lazje? Potem bi ravno oni morali nositi maske saj so nevede prenasalci, kar recimo asimptomatski niso. Zanimive odlocitve, ni kaj.