Slovenija
1244 ogledov

Drugi popis osnovnih živil: Takšne so ugotovitve

sončnično olje trgovina Profimedia
Pri drugem popisu živil so sodelovali tudi trgovci.

V okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje je pred dvema tednoma zaživela spletna stran Naša super hrana, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil in lažjo izbiro med primerljivimi izdelki. V primerjalniku so prikazane redne in akcijske cene 15 skupin osnovnih živil in pet dodatnih sezonskih pri posameznem trgovcu na izbran datum popisa. Prvi popis je bil izveden 13. septembra, danes pa je kmetijska ministrica Irena Šinko na novinarski konferenci predstavila rezultate drugega popisa.

V drugem popisu cen, izvedenem 27. septembra, so bile košarice pri vseh šestih trgovcih v Sloveniji cenejše. Povprečna vrednost košarice trenutno znaša 43,16 evra. Najcenejšo košarico je tokrat moč dobiti v Hoferju, najdražjo pa v Mercatorju. Razlika med košaricama med trgovcema znaša 5,94 evra.

Košarica najcenejših živil se je pocenila za 13,5 odstotkov. Nižje so tudi cene posameznih živil, in sicer v povprečju za 7 odstotkov. Pri nekaterih živilih, natančneje pri svinjskem mesu, testeninah, siru in krompirju, so cene, ki so bile v času prvega popisa še akcijske, zdaj postale redne. Pri tem je Šinko izpostavila svinjsko meso, sir, testenine ter krompir.

1 živilo je ostalo pri enaki ceni, 3 pa so se podražila.

V enem tednu je spletno stran Naša super hrana obiskalo nekaj več kot 65.000 uporabnikov.

Metodologija popisa po sestanku s trgovci nekoliko drugačna

O spremembah v cenah ministrstvo obveščajo tudi kupci. Ministrica je ob tem napovedala, da bodo v prihodnje spremljali tudi njihove opazke. Ukrep ocenjevanja živil je nadalje ocenila kot učinkovit, izpostavila pa je tudi spremembo v metodologiji popisov. Po izraženem nezadovoljstvu nekaterih trgovcev so se prejšnji teden njihovi predstavniki z ministrstvom sporazumeli, kateri artikli spadajo v posamezno kategorijo živil. Popisovalec bo še vedno prišel nenapovedano, a ga bo med obiskom spremljal trgovec.

Dogovarjanja med trgovci za zdaj niso zaznali, je še dodala kmetijska ministrica.

dezurni@styria-media.si

trgovina nakupovanje živila Slovenija V kateri trgovini pri nas so najcenejši mleko, maslo, kruh, ...
Komentarjev 1
  • munja 19:15 03.oktober 2022.

    Ti popisi so čisto brez smisla. V tem času, ko popisujete izdelke, kar traja nekaj časa, se cene spet spremenijo. Ukvarjajte se raje s čim bolj učinkovitim, ljudje bodo sami poiskali poceni izdelke, kot so jih dosedaj.