Slovenija
2943 ogledov

Drugi tir: Še začeli niso delati, pa že zahtevajo aneks

drugi tir mzi
Izbrana izvajalca pripravljalnih del za drugi tir, družbi Kolektor CPG in Euroasfalt, še pred začetkom del zahtevata aneks k pogodbi.

Ministrica Alenka Bratušek zahteva umik zahteve, sicer do prenosa pogodbe z direkcije za infrastrukturo na 2TDK ne bo prišlo. O prenosu investitorstva projekta bo prihodnji teden odločala vlada.

Prenos investitorstva z direkcije na podjetje 2TDK bo po napovedih ministrice za infrastrukturo Bratuškove zaključen do 15. oktobra, saj je nadzorni svet 2TDK z izjemo pogodbe z izvajalcem pripravljalnih del že potrdil vse ostale potrebne pogodbe za prenos. O prenosu investitorstva bo prihodnji teden odločala vlada, v gradivu pa bo tudi jasno zapisano, da se izvajalec pripravljalnih del odpoveduje zahtevku za aneks.

Če se Kolektor CPG in Euroasfalt s tem ne bosta strinjala, bo pogodba, kot je v četrtek v oddaji Tarča na TV Slovenija povedala Bratuškova, ostala na direkciji, čeprav je investitor projekta po zakonu o drugem tiru podjetje 2TDK.

Ministrica je izvajalca pripravljalnih del pozvala k umiku zahteve za aneks, ki so jo zavrnili že v podjetju 2TDK. Če do tega ne bo prišlo, bo 2TDK verjetno moral iti v nov razpis, je še napovedala Bratuškova.

Ministrica je sicer v četrtek imenovala člane projektno-finančnega sveta za nadzor nad izvajanjem projekta drugi tir. Sestavljajo ga Nina Mauhler z ministrstva za infrastrukturo, Miranda Groff Ferjančič s finančnega ministrstva, Aleš Cantarutti z gospodarskega ministrstva in Leon Behin z ministrstva za javno upravo ter Andrej Cetinski kot predstavnik civilne družbe.

Naloga sveta je obravnava strokovnih vprašanj in svetovanje ministrici za infrastrukturo v zvezi z nadzorom nad izvedbo projekta. Svet pregleda in obravnava vso sprejeto dokumentacijo v zvezi s projektom in daje predloge ministrici. Pristojen pa je tudi za dajanje soglasja k investicijskemu programu ter letnim in drugim finančnim načrtom za izvedbo investicije v drugi tir pred njihovim sprejemom, so v četrtek sporočili z ministrstva.

Imenovanje projektno-finančnega sveta je torej korak k temu, da se pripravljalna dela za drugi tir čim prej začno. Toda izbrana izvajalca del sta po poročanju medijev zaradi zamud pri začetku del zahtevala aneks k pogodbi v višini 2,5 milijona evrov oz. 17 odstotkov pogodbene cene.

Svoj zahtevek sta utemeljila na predpostavki, da bi morala biti uvedena v delo takoj po sklenitvi pogodbe. V obrazložitvi je med drugim zapisano, da so se cene v gradbeništvu od podpisa pogodbe do danes zvišale.

Pogodba za pripravljalna dela med direkcijo za infrastrukturo in konzorcijem družb Kolektor CPG in Euroasfalt v višini 14,5 milijona evrov je bila sicer podpisana decembra lani z odložnim pogojem, da začne veljati skupaj z zakonom o drugem tiru. Zakon je po dveh neuspelih referendumih začel veljati 21. julija letos.

Začetek pripravljalnih del je sicer vezan še na sprejem investicijskega programa, ki ga mora obravnavati projektno-finančni svet in je trenutno po pojasnilih Bratuškove v fazi osnutka.

Kolektor CPG želi sicer uveljaviti že drugi aneks ob delih, ki jih je pridobil pri projektu drugi tir. Direkcija za infrastrukturo je konzorciju Kolektor Koling, Kolektor CPG in CGP odobrila aneks, ki je gradnjo izvlečnega tira, neke vrste uvoda v drugi tir, s 5,9 milijona evrov podražil za 1,3 milijona evrov. Na ministrstvu so sicer pozneje zatrdili, da se ni podražil izvlečni tir, temveč je treba zaradi dotrajanosti obnoviti tir ob izvlečnem tiru.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • smuc 20:12 19.oktober 2018.

    Da bodo kradli smo itak znali, ker večina naših politikov ima za življenjski cilj, da nas imajo za norca. Bolj se mi zdi strašno, da skušamo odriniti iz posla Madžarsko in verjetno bo Levica dosegla, da drugega tira ne rabimo, ...prikaži več ker ne potrebujemo Madžarske, Ukrajine in vzhodnih držav. Madžari se bodo verjetno obrnili na Hrvaško Rijeko. Vse to nam je v nos vrgel madžarski predsednik. In zakaj ne bi vrgli iz parlamenta Levico, ki Sloveniji dela milijardne izgube po drugi strani pa ljudi farba......

  • matermila 12:11 05.oktober 2018.

    Mene ta dva aneksa niti ne skrbita najbolj.Sprašujem se pa,kam so zabili skoraj 100 milijonov € v pripravljalnem času? 100 milijonov € so pokurli,pa nimajo še nič za pokazat,Se pravi da so zapravili že več kot 10% denarja od predvidenega zneska,pa nič.

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 11:52 05.oktober 2018.

    Bravo Cerar,a je lep občutek ko kradeš?