Slovenija
798 ogledov

"Drugi val je že zdaj desetkrat večji kot prvi"

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Pritisk na bolnišnice se povečuje tudi zaradi razmer v domovih starejših občanov, opozarja strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin. Posledice pa nosijo tudi vsi necovid bolniki, saj mesečno odpade ogromno operacij in obravnav.

"Število pacientov v zadnjih treh tednih ne upada, ampak ostaja približno enako," je razmere v drugi največji bolnišnici, UKC Maribor, opisal strokovni direktor dr. Matjaž Vogrin. Trenutno je v njihovi bolnišnici hospitaliziranih več kot 200 pacientov, ki so zboleli za covidom-19, od tega jih 45 potrebuje intenzivno zdravljenje. Gre za veliko številko, ki zahteva enormne napore celotnega zdravstvenega osebja. Poleg covid bolnikov vsakodnevno operirajo in zdravijo več tisoč ljudi, hospitaliziranih pa imajo tudi več kot 500 necovid pacientov.

Če se število pacientov ne spreminja, pa skrbi število odsotnih zaposlenih. "Zaskrbljujoč podatek je, da je danes odsotnih z delovnega mesta 887 zaposlenih, od tega 52 zdravnikov in 160 medicinskih sester. To je velika številka. Velik del je zaradi covid okužb oz. karantenskih odločb, teh je približno 300. Veliko število pa je tudi tistih, ki so v bolniškem staležu ali odsotni zaradi drugih razlogov, ki so povezani z izgorelostjo na delovnem mestu. Zdravstveno osebje je na robu izčrpanosti," je dejal in poudaril, da to velja za vse bolnišnice. 

Covid-19, UKC Ljubljana Slovenija Zdravje Najbolj črn dan od marca: Toliko mrtvih še ni bilo

Število bolniških staležev je bistveno večje kot lani v enakem obdobju. O tem, da je vzrok izgorelost, lahko sklepajo posredno. Je pa to velik problem na oddelkih, ki so ekstremno obremenjeni, to so predvsem oddelki, kjer poteka intenzivno zdravljenje, anestezija, covid akutni oddelki in urgentna služba.

"Želimo si, da bi pritisk na bolnišnice pojenjal. Apeliram na vse, naj upoštevajo vse predpise, ker če ne v nasprotnem primeru bo pritisk na bolnišnice takšen, da ga ne bomo mogli več obvladati zaradi pomanjkanja osebja."
dr. Matjaž Vogin, strokovni direktor UKC Maribor


Kadra, ki bi ga lahko na novo zaposlili, ni. Vogrin je poudaril, da imajo ves čas odprte razpise, a trenutno v Sloveniji na trgu ni mogoče dobiti negovalnega kadra in tudi ne zdravnikov. "Žal. V tem trenutku so vrata odprta, a nihče ne potrka. Bojim se, da v naslednjih tednih, mesecih, celo letih ne bo bistvenega izboljšanja," je ocenil. 

V bolnišnici so začeli z intenzivnim izvajanjem testov, do zdaj so jih izvedli med 1500 in 2000 med nesimptomatskimi zaposlenimi. Testi so pokazali, da je med tistimi, ki nimajo simptomov približno 5 % takih, ki so okuženi, ker predstavlja dodatno veliko nevarnost za njihovo delo. 

Čakalnica v Zdravstvenem domu Pri nas Zdravje Grozljiva izpoved: Med čakanjem na izvid testa za covid je umrl za infarktom

Odpade okoli 1500 operacij mesečno

V UKC Maribor dnevno v povprečju sprejmejo 24 pacientov zaradi covida-19. Uspelo jim je za nekaj dni skrajšati ležalno dobo tako za akutne bolnike kot za tiste, ki so v intenzivni terapiji. V prvem valu so v UKC Maribor obravnavali vsega skupaj 107 pacientov, v drugem valu pa do zdaj že 1064. "Drugi val je že zdaj desetkrat večji. Bojim se, da bo do konca drugega vala še vsaj 500 obravnav," je dejal.

O tem, kakšno obremenitev covid predstavlja za bolnišnico, zgovorno pove podatek, da v UKC Maribor po Vogrinovi oceni opravijo mesečno približno 1500 operativnih posegov manj in približno 10.000 do 15.000 ambulantnih obravnav manj, kar se "gotovo pozna na zdravstvenem stanju populacije, ki se v naši ustanovi zdravi. Covid ne prizadene samo covid bolnike, ampak tudi večino drugih bolnikov".

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

Prihaja tudi do vedno večjega pritiska s strani domov starejših občanov. "V Mariboru je v tem trenutku že odprta enota v eni od športnih dvoran, kjer je nameščenih med 40 in 60 starostnikov. Pritisk na bolnišnice se tudi zaradi tega enormno povečuje. Bojim se, da bomo morali še dodatno poiskati dodaten kader, ki bo skrbel za te ljudi. Kar pa se tiče opreme, je treba opozoriti, da je pomanjkanje pri jeklenkah kisika in polnitvami kisika," je opozoril in pozval k širši akciji na ravni celotne države. 

"Naša bolnišnica je pod velikim pritiskom kot številne druge. Izrazil bi veselje, da dispečerski sistem premeščanja bolnikov v nekoliko manj obremenjene ustanove deluje. Rad bi se zahvalil koordinatorju dr. Robertu Carotti, ki skrbi za komunikacijo in distribucijo, ter vodji dispečerskega centra Mihi Brezovniku." V najhujšem dnevu so opravili štirinajst premestitev iz UKC Maribor v druge bolnišnice po državi.

Covid vzrok za predčasne smrti

Povprečna starost umrlih v UKC Maribor je 84 let in velika večina ima pridružene bolezni. "Vsi bi lahko živeli še nekaj mesecev, let, če ne bi imeli akutnega covid obolenja. Skratka, covid je dejansko vzrok predčasne smrti za vse te paciente, ki so na covid oddelkih v zadnjih tednih umrli v naši ustanovi." Vogrin je dejal, da je "če imam pravi podatek, število smrti v novembru leto za 70 % večje letos kot v 2019". Pri tem je mislil na območje celotne države. Statistični urad Slovenije je sicer danes objavil podatek za mesec oktober. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 7
  • pilgxasu 06:50 09.december 2020.

    www︎.︎ictec︆.︆net - odličen prrojekt za odrrasle, ki želikko najti partnerja za seks

  • loyledni 19:50 08.december 2020.

    www︎.︎ifpls︆.︆net - odličen projekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • anonime 13:48 08.december 2020.

    Sramota kaj delata SD in LMŠ v evropskem parlamentu!!! Njihov namen je razgrajevanje Slovenije kot se sedaj razgrajuje Makedonijo. Sramota!!! Oglejte si YT intervju Aleša Ernecla z makedonskim novinarjem Bobanom Nonkovikom. Marsikatera stvar vam bo kristalno jasna glede sedanjega dogajanja ...prikaži več in prihodnosti! https://www.youtube.com/watch?v=cFlPrVuUjbQ