Slovenija
133 ogledov

Drugo najbolj vroče poletje v sto letih

Vročina Anže Petkovšek
V soboto v notranjosti države nekaj ploh in neviht. Dihali bomo nekoliko lažje, saj se bodo temperature spustile pod 30 stopinj Celzija. Padavin pa bo za odpravo suše premalo.

"V soboto pričakujemo prehod hladne fronte, ki bo sredi dneva in popoldne prinesla nekaj ploh in neviht v notranjosti Slovenije. Za Primorsko to najverjetneje ne bo pomenilo ničesar, le to, da bo tudi tam vročina nekoliko popustila in temperature ne bodo več nad 30 stopinj Celzija prihodnje tri dni," je za zurnal24.si pojasnil meteorolog Brane Gregorčič.

V soboto, nedeljo in ponedeljek nas torej čaka manjša osvežitev. V osrednji Sloveniji bodo temperature v soboto in nedeljo ostale pod 25 stopinjami Celzija.

Poštenega dežja še ni na vidiku

Zaradi suše bi si želeli, da bi nam vreme postreglo s kaj več padavinami. Vendar pa Gregorčič pravi, da v naslednjih 10 dneh ni na vidiku temeljite spremembe vremena, ki bi nam prinesla bolj vlažen zrak in posledično padavine. Kakšna ploha ali nevihta se lokalno lahko pojavi, vendar pa bodo količine padavin majhne.

"Sobotna fronta bo zelo simbolična, vsaj temperaturno pa bo prinesla olajšanje za počutje. Hidrološke situacije pa sobotni dež ne bo rešil, morda bo le malo osvežil travo. Količina padavin ne bo zelo velika, lokalno pa lahko pade okoli pet litrov na kvadratni meter, ponekod več, na Primorskem nič," pojasni Gregorčič.

Plohe v prihodnjih dneh ne bodo pripomogle k boljši oskrbi z vodo, kar pomeni, da se bo suša še nadaljevala. Najhuje je na Primorskem, medtem ko na severovzhodu Slovenije kakšne ekstremne suše za zdaj še ni.

Vroče, vroče poletje

Vse kaže, da bo letošnje poletje drugo najbolj vroče v zadnjih sto letih. Najbolj vroče je bilo poletje leta 2003, ko je povprečna temperatura poleti znašala v Ljubljani 23,4 stopinje Celzija. "Po mojem občutku bo kakšno stopinjo hladneje od leta 2003," pravi Gregorčič. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.