Slovenija
18 ogledov

Druž. zakonik: sprejeli dopolnilo SDS

“Podprl sem amandma SDS, podprl pa sem tudi precej amandmajev LDS. Glasoval sem Žurnal24 main
Družinski zakonik. Tudi po zaslugi upokojencev bodo morali zunajzakonski partnerji zvezo sporočiti državnim organom.

Poslanci Desusa so sinoči podprli amandma SDS k četrtemu členu družinskega zakonika, ki govori o zunajzakonski skupnosti.

Z enim glasom razlike je tako zunajzakonska skupnost postala skupnost moškega in ženske, ki sta to uradno registrirala ali se jima je v tej zvezi rodil otrok.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Predlog, ki ga je podpirala koalicija, je predvidel definicijo zunajzakonske zveze kot dlje trajajoče skupnosti dveh oseb, ki nista sklenili zakonske zveze.

Sprejeti amandma

4. člen. “Zunajzakonska skupnost je življenjska skupnost ženske in moškega, ki nista sklenila zakonske zveze, in ni razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna, ter sta svojo svobodno voljo po skupnem življenju s podpisom izrazila pred državnim organom ali pa se jima v času trajanja takšne življenjske skupnosti rodi skupni otrok.

Ne silimo v poroko
“Nedopustno je, da država žensko in moškega, ki slučajno dlje živita skupaj, samovoljno obsodi na pravne posledice, ki veljajo za zakonsko skupnost,” je v razpravi povedal France Cukjati.

“Dopolnilo SDS ni nobeno posiljevanje s poroko, gre le za čiste pravne pojme, saj bi moral biti status zunajzakonske skupnosti prostovoljna izbira,” je pojasnjeval. V SD in Zaresu so predlogu ostro nasprotovali.

Majda Potrata je menila, da gre za vsiljevanje registracij zunajzakonske skupnosti, Vito Rožej pa je ocenil, da je predlog “zelo invaliden” in da je zaveza, da bosta dva živela skupaj, ob rojstvu otroka zadostna.

Amandma so zavrnili tudi v LDS, podprli pa so ga poslanci SDS, SNS, SLS in nepričakovano Desus.

Poleg tega so poslanci sprejeli vrsto drugih amandmajev, ki so jih družno predlagale stranke Desus, Zares in SD. Poslanci niso glasovali o celotnem zakonu; tretja obravnava bo na prihodnji seji državnega zbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.