Slovenija
14 ogledov

Družboslovcev ne bodo krčili

Študenti Boštjan Tacol
Vpisna mesta. UM nasprotuje zahtevi vlade.

"Ne bomo upoštevali tega, kar nam je Vlada RS napovedala 21. decembra lani, da moramo za 20 odstotkov zmanjšati število vpisnih mest na družboslovnih programih," je za Žurnal24 pojasnil Teodor Lorenčič iz kabineta rektorja Univerze v Mariboru (UM).

Na podlagi študije, ki so jo naredili na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, se je namreč pokazalo, da je glede na možnost zaposlovanja veliko preveč razpisanih mest na družboslovnih fakultetah. Univerze morajo do konca meseca objaviti razpis za vpis v novo študijsko leto, kje in kako bodo zmanjšali vpisna mesta na družboslovnih programih, pa bi morali pristojnemu ministrstvu sporočiti do 8. januarja.

"To se nam zdi neresno"

"Mi smo oktobra na zahtevo ministrstva že sporočili načrt, kako bomo vpisovali v letih 2013 in 2014. Glede na finančno stanje nekaterih fakultet smo že zmanjšali število vpisnih mest. Da bi to znova spreminjali v tako kratkem času, se nam zdi neresno," je povedal Danijel Rebolj, rektor UM.

Minister Žiga Turk pa je v Odmevih pojasnil, da ne vidi razloga za nestrinjanje, saj zmanjševanje števila vpisnih mest ni drastično. "Številke bodo enake, kot so bile pred leti," je dejal Turk. Kot je dodal, so študije pokazale, da je v Sloveniji premalo diplomantov s področja naravoslovja.

Lorenčič je včeraj še dejal, da je število vpisnih mest Senat UM že sprejel, kar bodo tudi upoštevali, in da ne bodo dodatno zmanjševali števila za 20 odstotkov.

Komentarjev 1
  • ennanova 11:13 10.januar 2013.

    Minister za finance o neoliberalizmu – 1. delhttp://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/724-minister-za-finance-o-neoliberalizmu--1-del