Slovenija
22 ogledov

Družina je ...

Primc s 40 tisoč podpisi. (Foto: Dejan Mijovič) Žurnal24 main
Družinski zakonik. Po osmih urah razprave brez zaključka o tem, kaj je družina, so člani parlamentarnega odbora sejo prekinili. Nadaljevali jo bodo v sredo.

"Otroci najbolje rastejo z lastno materjo in očetom, ki sta poročena," se na eno izmed ameriških študij sklicuje predstavnik Civilne iniciative za družino Aleš Primc, ki ostro nasprotuje družinskemu zakoniku. Kot kaže, pa so tudi samohranilke po njegovem slabe matere, saj se sklicuje tudi na študijo, ki je po njegovih besedah pokazala, da ljudje lezbične matere primerjajo z materami samohranilkami in tudi to ni prava družina. Edina prava družina je zato za Primca zveza med moškim in žensko, ki sta poročena.

Predstavnik Kampanje za vse družine Miha Lobnik pa Primca opozarja, da je njegov strah, da se bo zaradi družinskega zakonika pojavilo več istospolnih parov neumnost. "Nihče ne postane homoseksualec ali heteroseksualec zaradi zakonske ureditve," pravi Lobnik.

V imenu ljubezni
"Božji ljubezni ustreza le odnos med žensko in moškim",
pa je v svoji  uvodni besedi povedal  predstavnik Komisije za pravičnost in mir pri Slovenski škofovski konferenci.

"Istospolne družine so danes realnost in čas je, da se sprijaznite s tem," pa pravi Dejan Levanič iz SD. Kot glavni argument izpostavlja, da so trenutno kršene pravice otrok, ki živijo v istospolni skupnosti. Na očitke o možnih večjih zlorabah otrok v istospolni družini pa Levanič odgovarja: "Tudi v imenu božje ljubezni je bilo že veliko otrok zlorabljenih."

Po obravnavi na parlamentarnem odboru družinski zakonik čaka še ena, zadnja obravnava v parlamentu.

Tudi nepovezani poslanec Vili  Rezman pravi, da se je družba spremenila in je čas, da to sprejme.

Poslanec SDS France Cukjati pa pravi, da se strinja z izjavo Komisije za pravičnost in mir, ki po njegovih besedah "predstavlja 58 odstotkov vseh Slovencev in ne le 30 istospolnih družin".

Roman Kuhar iz Kampanje za vse družine pa odgovarja: "Nekoč smo bili priča babyboomu, danes pa smo priča gay babyboomu."  Družba naj zato po njegovem mnenju sprejme dejstvo, da istospolne družine obstajajo in bodo obstajale.

Med očitki proti pravici istospolnih parov do posvojitve otrok pa sej znašel celo očitek, da so homoseksualci bolj izpostavljeni možnosti okužbe z Aidsom in je zato velika verjetnost, da bodo otroci hitro izgubili vsaj enega izmed staršev.

Že na začetku zaplet
Seja odbora za delo se je pričela z zapletom, saj je opozicija zahtevala, da se razprava preseli v večjo dvorano, s čimer bi omogočili večjo zastopanost zainteresirane javnosti na javni razpravi pred drugim branjem zakona v DZ.


Premajhna dvorana je ujezila zlasti Ljudmilo Novak iz zunajparlamentarne NSi: "Vesoljna Slovenija ve, da se je NSi že od vsega začetka vključila v razpravo o družinskem zakoniku, ko pa smo predsednico prosili, da bi sodelovali na današnji seji, smo bili zavrnjeni, češ da nismo strokovna javnost."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


Napovedali 100 tisoč podpisov proti
"Prišli smo branit družino, očetovstvo in materinstvo. Branili bomo temeljne pravice otroka, matere in očeta,"
pa je že pred sejo povedal Aleš Primc.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Primc je napovedal, da bodo v primeru nadaljevanja obravnave zakonika v DZ zbrali 100 tisoč podpisov proti zakonu. Doslej so jih zbrali več kot 40 tisoč, napovedujejo pa tudi naknadni zakonodajni referendum, če bodo poslanci sprejeli zakon v takšni obliki.

"Še Kristusu ne bi verjeli"

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Člani kampanje Za vse družine pa so prepričani, da sociološki, pravni, socialni in razvojno-psihološki argumenti govorijo v prid sprejemu zakona. "Prepričan sem, da tudi če bi Kristus prišel z neba in rekel: 'Ta družinski zakonik je dober', nasprotniki tega družinskega zakonika temu ne bi verjeli," je ob tem dejal aktivist za človekove pravice istospolno usmerjenih Mitja Blažič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.