Slovenija
17024 ogledov

Zato se obupana mati boji počitnic

Novice: Zato se obupana mati boji počitnic. Žalost. Profimedia - fotografija je simbolična
Pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje zbirajo sredstva za družino, ki se je znašla v hudi stiski, pri tem pa najbolj trpita otroka ...

Gre za tričlansko družino, za mamo in dva mladoletna, zelo vestna in uspešna osnovnošolca. Kot pojasnjujejo pri Zvezi prijateljev mladine Ljubljana Moste - Polje, je mama trenutno brezposelna in aktivna iskalka zaposlitve, a jo že od septembra išče brez uspeha.

Septembra 2021 je ostala brez zaposlitve za določen čas: "Izguba rednega mesečnega prihodka družino močno obremenjuje, saj ima poleg rednih mesečnih življenjskih stroškov še obveznosti iz naslova poplačevanja kredita, ki je nastal v času daljšega delovnega razmerja."

Dolg zaradi naivnosti

Kot opisujejo, mamo bremeni izvršba, ki je nastala iz naslova delovnega razmerja; zaposlena je bila v gradbenem podjetju, katerega lastnik je bil tujec, ki zaradi svojega statusa v Sloveniji ni bil sposoben najeti kredita in podobnih posojil. Zaradi dobrega poslovnega sodelovanja je lastnik zaposleni predlagal, da prevzame funkcijo kot nosilka podjetja.

"Ker je podjetje dobro poslovalo, so se odločili, da podjetje vzame lizing, ki ga je gospa navsezadnje vzela prek svojega osebnega računa – ko je zaključila z delovnim razmerjem, je prodala svoj avto in poplačala limit, s preostankom sredstev pa je kupila starejši in cenejši avtomobil, ki ga še vedno vozi. Avto namreč nujno potrebuje, ker vozi otroka v šolo," opisujejo njeno zgodbo pri ZPM. Za potrebe podjetja je vzela tudi kredit, ki ga odplačuje še danes, poplačevanje kredita pa se ji je zaradi vmesnega moratorija v času brezposelnosti še nekoliko zavleklo - poplačevala ga bo do leta 2024.

"Podjetje je zaprosilo tudi za limit, katerega podpisnica je bila mama. Ko je šlo podjetje v stečaj, se je izkazalo, da lastnik ni poplačeval limita, zato sedaj dolg bremeni gospo, kot takratno nosilko podjetja in podpisnico limita. Mama, ki je trenutno brezposelna, nima pogojev za redno poplačevanje vseh rednih mesečnih življenjskih stroškov," še opisujejo.

Vse več dolgov

Kot dodajajo, mama poudarja pomen prehranskih paketov, ki jih prejme pri ZPM Moste Polje in pri drugih humanitarnih organizacijah: "Nezmožnost plačevanja kredita sedaj že tri mesece ji je ustvaril nov dolg. Dolgovi nastajajo tudi na drugih področjih. Mamo bo teh skrbi rešila zaposlitev, za katero sama pravi, da je nikakor ne dobi, čeprav aktivno pošilja prošnje, se nanje odzove le peščica delodajalcev, kar jo spravlja v še večje stiske. Po več kot pol leta pošiljanja prošenj je bila šele maja 2022 v enem mesecu pozvana na tri razgovore za službo, na katerih so jo vsi opozorili, da je veliko kandidatov. Ko bo dobila zaposlitev, bo lahko redno poplačevala stroške, tudi izredni stroški ji ne bi smeli povzročati težav. Skrbi pa jo, da se ji bo do takrat nabralo preveč dolgov in znašla se bo v začaranem krogu poplačevanja dolgov."

Trenutno jo še dodatno obremenjujo šole prosti dnevi, saj bosta otroka čez počitnice doma, ona pa denarja za nakup hrane  nima.

Pri ZPM Moste - Polje so z nami delili še mamino zgodbo: "Mama je odraščala v skromni družini, kjer je bila očetova vzgoja zelo stroga in je močno omejevala brezskrbno odraščanje. Mama, s katero sta se dobro razumeli, je umrla, ko je bila sama še dekle. Želela si je ustvariti življenje in družino, omogočiti otrokom tisto, česar sama ni bila deležna. Ves čas je iskala boljše zaposlitvene možnosti, ki bi ji omogočile boljše življenje, a ji je zaposlitev v podjetju, ki jo je izkoristilo, potopila še zadnje upanje. Kmalu po zaključenem delu v podjetju so se pričele poglabljati še težave v partnerskem razmerju – partner je imel težave, zaradi katerih je trpela cela družina, zato sta se ločila. Mama se kljub vsem padcem in porazom še vedno bori za isti cilj, vendar ji upanje, volja in moč vse hitreje upadajo. Danes je v hudih stiskah, ki načenjajo celotno družino."

To nam je povedala obupana mama

Pogovor z mamo otrok je bil žalosten, med pogovorom jo je pogosto premagal jok, saj iz dneva v dan gleda otroka, ki jima ne more privoščiti osnovnih dobrin.

Kot pravi, si zelo želi službe, ima izkušnje in je vestna ter pridna delavka: "Zadnja leta sem največ delala v administraciji, kadrovanje, zaposlovanje, fakturiranje, organizacija podjetja, vodenje podjetja, bolj administrativne vode. Imam izkušnje za zaposlovanje s strani tujcev, pisarniško – administrativna dela, tudi logistična dela." 

Žal je že od septembra brezposelna, zaposlitve pa kljub številnim prošnjam ne dobi. Družinica živi v Ljubljani, zato išče službo v Ljubljani in okolici. Če bi ji kdo rad ponudil razgovor za službo, naj piše na: info@zpmmoste.net, s pripisom – Tričlanska družina Žurnal.

Kot pravi mama, jo najbolj boli, ko vidi otroka, da razmišljata o njihovi situaciji: "Njihovi prijatelji gredo kam na izlet, mi ne moremo nikamor. Ne peljem ju niti ven iz Ljubljane, nimam niti vinjete, niti denarja za gorivo. Otroka si želita iti v kino, iti v bazen, pa ves čas iščem izgovore, zakaj ne moremo iti. Ko se mlajši sin začne bolj vneto spraševati, zakaj nikamor ne gremo, pa ga stareja hči kar utiša: »Daj no, nehaj težit. Saj veš, da nimamo denarja.«"

Kot pravi, dojema celotno situacijo starejša hči bolj čustveno, želi pomagati in je tiho, ne pove na glas svojih želja. Bila je na primer ena redkih na šoli, ki za kolesarski izpit niso imeli svojega kolesa. V razredu so jo prijateljice spraševale, zakaj nima svojega kolesa in je bila tega žalostna, kolo ji je posodila šola. A doma nič ne reče, vse tišči v sebi.

Za mlajšega sinčka jo skrbi, ker je moral tako hitro odrasti, ne verjame več v zobno miško, saj jima ne prinese več ničesar. Ne verjame več v Božička ... Nič ni več tako, kot je bilo včasih, ko je imela mama službo in so lahko skromno, a dostojno živeli. 

Ko smo jo vprašali, kako je z osnovnimi dobrinami, je znova zajokala: "Odkrito povedano, zadnje čase večinoma jemo, kar dobim s Karitasa in ZPM, suha hrana, makaroni, špageti, moka, več ali manj samo to jemo, pa dokupim kakšno stvar, da naredim omako. Ne jemo, kot smo jedli včasih različno – ali da bi šli kam ven, sploh ne. Za vikende spečem krompir."

Za otroka si želi veliko, rada bi ju peljala na izlet, na bazen, v kino, ob koncu šolskega leta bi jima rada kupila kakšno presenečenje. Predvsem starejši hčerki, ki se v šoli kljub težavam zelo trudi.

Ob tem je opazila, da v trgovini otroka nič ne prosita, da jima kaj kupi. Le gledata in sta tiho.

Da si bo družinica lahko privoščila normalen obrok, plačilo računov, morda celo obisk bazena, zbirajo v teh težkih časih zanjo sredstva na ZPM Ljubljana Moste - Polje. Družinici lahko podarite svoj prispevek na spodnji račun – vsa zbrana sredstva bodo šla izključno za omenjeno družinico.

Zveza prijateljev mladine Ljubljana Moste-Polje
Proletarska 1 
1000 Ljubljana
IBAN SI56 3300 0000 1303 865, Addiko bank d.d.
BIC: HAABSI22

Sklic: SI00 650-667