Slovenija
101 ogledov

Družine ob izjemne pokojnine

Večino izjemnih pokojnin še vedno dobivajo kulturniki, prejemniki Prešernovih na Žurnal24 main
Izjemne pokojnine. Po novem zaslužen le pokojnik, otroci in vdove nič več.

342 ljudi trenutno prejema izjemno pokojnino, od tega 128 družinsko oziroma vdovsko.
1.760
evrov znaša po podatkih zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje najvišja izjemna pokojnina.
378
tisoč evrov gre na mesec za izplačilo izjemnih pokojnin.

Otroci ter vdove in vdovci kulturnikov, športnikov in znanstvenikov ne bodo več upravičeni do izjemnih pokojnin, ki so bile zaradi posebnih dosežkov podeljene njihovim staršem oziroma partnerjem.

Na ministrstvu za kulturo (MK) namreč pripravljajo nov zakon, po katerem ta pravica ne bo več prenosljiva in je ne bo več možno dedovati. Zakon bo, kot napovedujejo na MK, na vladi najpozneje januarja prihodnje leto.

“To je degradacija!”
“Dokler družino priznavamo kot enoto, v kateri so člani ekonomsko odvisni drug od drugega, se mi to zdi skrajno neprimerno in kruto,” je ogorčen Doro Hvalica, predsednik sindikata kulture Glosa.

Če bi otrokom vzeli izjemno pokojnino, bi to bila diskriminacija. Ne vidim nobenega razloga, da bi jim zmanjšali pokojnino; če so njihovi starši dobili izjemno pokojnino, potem pač otrokom pripada odstotek te izjemne pokojnine. Ne vem, zakaj bi degradirali njihove starše po smrti.
Klemen Jelinčič Boeta, nekdanji prejemnik izjemne družinske pokojnine po pokojni mami

Tomaž Vesel z računskega sodišča pa poudarja, da je izjemna pokojnina vezana na izjemne dosežke konkretne osebe, razlika do starostne pokojnine pa se izplačuje iz javnofinančnih sredstev in ne iz prispevkov drugih zavarovancev, zato po njegovem družinske izjemne pokojnine ne bi smele biti strošek javnih financ.

Stari prejemniki brez skrbi
Spremembe bodo veljale le za nove prejemnike, že pridobljenih pravic pa zakon ne bo ukinjal, mirijo na MK, tako da se bo upravičencem, ki družinsko pokojnino že prejemajo, “pokojnina še naprej izplačevala v znesku, ki jim je pripadal za zadnji mesec pred uveljavitvijo novega zakona”.

Seznam prejemnikov izjemnih pokojnin si lahko pogledate TUKAJ.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.