Slovenija
22 ogledov

"Družinski" referendum bi imeli z volitvami

Aleš Primc Nik Rovan
Predstavniki Civilne iniciative za družino in pravice otrok so ustavnemu sodišču predložili pravno argumentacijo o ustavnosti referenduma o družinskem zakoniku. Pričakujejo, da ga bo mogoče izvesti hkrati s predčasnimi volitvami.

Kot je povedal vodja iniciative Aleš Primc, so odgovorili teden dni pred rokom, saj želijo, da ustavno sodišče odloči čim prej. Po njegovih besedah so v odgovoru zavrnili vse argumente proti ustavnosti refenduma in zato pričakujejo, da bo izveden. Radi bi videli, da bi bil izveden hkrati s predčasnimi volitvami.

Po predlogu dnevnega reda o protiustavnih posledicah, do katerih bi lahko prišlo zaradi zavrnitve družinskega zakonika na referendumu, ustavno sodišče odloča jutri. V ustavno presojo je pobudo poslal državni zbor. Kot je povedal Primc se v iniciativi zavedajo, da je ustavno sodišče zadnja pravna stopnja v državi in da bodo njihovo odločitev spoštovali.

"Koliko časa bo ustavno sodišče potrebovalo, da strokovno oceni vse predložene argumente in se o njih odloči, še ne vemo. Pričakujemo pa, da skupnega demokratičnega odločanja o tako pomembni stvari, kot je družina in ki se tiče vseh državljanov, ne bo prepovedalo. Civilna iniciativa se zato že pripravlja na zbiranje še preostalih podpisov za razpis referenduma, ki ji do zakonsko določene meje manjka 40.000 podpisov," je iniciativa zapisala na svoji spletni strani.

Svetlik ob dnevu otroka za zakonik

Osnovni cilj družinskega zakonika je izboljšanje položaja otrok v razmerjih v družini, in sicer še preden pridejo zadeve tako daleč, da je potrebno reševanje na sodišču, je v poslanici ob tednu otroka poudaril minister za delo, družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik.

Komentarjev 3
  • privat 17:07 05.oktober 2011.

    kar v Sloveniji pomeni nikoli ..prijatelj.

  • privat 16:50 05.oktober 2011.

    jebeš družine naj vsak zase poskrbi...to je pravilo naših politikov!!

  • Dixon 13:01 05.oktober 2011.

    Zavzemam se za odprto, enakopravno, demokratično, pravično in solidarno družbo, ki ga je sprožilo gibanje. Strankarska demokracija se je izpraznila, je brez politične in družbene vizije. Politični prostor je javni prostor, prostor za državljane, ne za politično elito. Javni prostor ...prikaži več bo političen, ko se bodo v njem znašli glasovi, ki jih politične elite niso sposobne ali niso zainteresirane, da bi jih slišali.