Slovenija
26 ogledov

Družinski zakonik: podpisi morda že ta teden

Aleš Primc Nik Rovan
Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, potem ko ustavno sodišče ni preprečilo referenduma o družinskem zakoniku, nadaljuje z zbiranjem podpisov za razpis referenduma. Stališča ostajajo enaka, podpise naj bi zbrali ta teden.

Pobudniki referenduma so 25 tisoč podpisov zbrali že septembra, zdaj pa imajo še 33 dni časa, da zberejo vseh potrebnih 40 tisoč podpisov. Po prepričanju pobudnikov naj bi podpise zbrali že ta teden.

Pobudniki referenduma podpise zbirajo pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi. Civilna iniciativa za družino in pravice otrok bo po besedah njenega vodje Aleša Primca naredila vse za to, da bo referendum izveden skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami. Če bi rok za zbiranje podpisov izkoristila v celoti in bi državni zbor (DZ) referendum razpisal okoli 15. februarja, bi referendum lahko izvedli najbolj zgodaj sredi marca. Lahko pa civilna iniciativa podpise v DZ vloži tudi prej.

Za zakonik Pozitivna Slovenija, SD in Lista Virant

Najkasneje jih mora vložiti v sedmih dneh po končanem roku za zbiranje, v sedmih dneh od vložitve pa mora DZ razpisati referendum. Do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni od dne razpisa. Dan glasovanja v razdobju najmanj 30 in največ 45 dni DZ na glasovanju določi z navadno večino, če pa bi do referenduma preteklo več kot 45 dni, bi morali poslanci odločati z dvotretjinsko večino.

V referendumsko kampanjo se bo vključila tudi večina političnih strank, nekatere aktivno, druge le z jasnim zastopanjem stališč. Za zakonik se bosta poleg SD zavzeli tudi novi stranki v parlamentu Pozitivna Slovenija in Lista Virant, medtem ko zagovornici zakonika LDS in Zares v parlamentu nimata več glasu. Nasprotnici zakonika, SDS in SLS, pa sta medtem v DZ ob bok dobili še NSi, ki napoveduje aktivno vključitev v kampanjo. DeSUS bo tudi v kampanji ostal neopredeljen.

Odločba ustavnega sodišča, ki je zahtevo DZ, naj ustavno sodišče odloči, da bi z odložitvijo uveljavitve ali zaradi zavrnitve družinskega zakonika na referendumu nastale protiustavne posledice, zavrnilo, je bila v Uradnem listu RS objavljena v petek.

Zopet stojnice in zopet sklicevanje na družino

Na okrog stotih stojnicah danes podobno kot v Škofji Loki, kjer so ljudje septembra zbrali okrog 1300 podpisov, spet zbirajo podpise. Tem se bo v naslednjih dneh pridružilo še 170 stojnic, v akcijo pa bo vključenih več kot 500 prostovoljcev, je danes povedal Primc.

V iniciativi si želijo, da bi bil rezultat referenduma čim bolj prepričljiv, da bi politika "ne samo za eno leto, ampak desetletje naprej" razumela, da Slovenke in Slovenci spoštujejo materinstvo in očetovstvo, je izjavil Primc, ki si obenem želi tudi visoke udeležbe na referendumu.

Začetka zbiranja podpisov v Škofji Loki se je udeležil tudi starosta slovenske politike Ivan Oman. Akcija se mu namreč zdi pravilna, saj "so nekje neke meje", kot se je izrazil. Zagovorniki zakona so šli zaradi morebitnih kršitev človekovih pravic zaradi referenduma na ustavno sodišče, ki je odločilo, da so bile te trditve izvite iz trte, je še komentiral Oman.

Komentarjev 4
  • KajJePravica 15:12 04.januar 2012.

    Vsak otrok ima očeta in mater. Kloniranje še ni uspešno oziroma je prepovedano. Ni važno v kakšni skupnosti živi oz. kakšne spolne usmeritve sta starša.Ko je govora o posvojitvah, je država (centri za socialno delo) postavljena v vlogo, ...prikaži več da odloča v imenu otroka. Odločevalec lahko predpostavlja samo, da otroka posvoji heteroseksualen par, ker ta situacija najbolj posnema naravni oz. realni potek, kjer ima prav vsak otrok biološkega očeta in mamo. S tem, ko bi omogočili posvojitve homoseksualnim parom, bi zlorabili otroka, kršili njegove pravice do obeh staršev in brez osnov predpostavljali njegovo "odločitev". Skratka, posvojitve so zloraba pravic nemočnega otroka. Zato je v tej točki ta družinski zakonik nesprejemljiv. "Še tako dobro pripravljena juha je neužitna, če si namesto soli uporabljal žveplo." Skratka, tema ob tem referendumu mora biti "zloraba otrok", vse ostalo, kar si nekateri domišljajo, da gre pri tem referendumu, pa je tema za drugam.

  • smito23 09:38 03.januar 2012.

    pa dobr, ka je s tem primcem, od kod mu tolk sovraštva do gejev in lezbijk? in RKC: ne razumem; od kod vam toliko sovraštva? saj ni čudno, da število katolikov tako upada, če pa v zadnjih desetletjih ...prikaži več temelji le še na sovraštvu do vsega drugačnega od njihovih idej....ZA družinski zakonik!

  • izRODEk 09:36 03.januar 2012.

    Aleš Primc, v zgodovino slovenstva boste zapisani kot en navaden homofob.http://www.facebook.com/groups/120742679921/