Slovenija
25 ogledov

Družinski zdravniki, sestre, vojaki in diplomati imajo pomisleke

sindikati Anže Petkovšek
Pod včeraj parafiranim sporazumem med vlado in sindikati ne bo vseh podpisov. Zagotovo ga ne bodo podpisali v sindikatu družinskih zdravnikov.

Kot kaže dogovora med sindikati in vlado, ki sta ga pogajalski strani parafirali včeraj, ne bodo podpisali vsi sindikati. Med 38 reprezentativnimi sindikati se k podpisu dogovora nagiba 31 sindikatov. Večina se jih sicer o podpisu še odloča, v nekaterih sindikatov bo o podpisu odločal svet, pri drugih članstvo.

Podpis dogovora je predviden čez teden dni, za uveljavitev sporazuma je potrebno, da ga podpiše večina sindikatov. Odločitev nekaterih, med njimi tudi največjega - Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) - znana šele na dan predvidenega podpisa.

Glavni odbor Sviza o o dogovoru že soglašal in potrdil, da v imenu sindikata Dogovor podpiše glavni tajnik SVIZ Branimir Štrukelj. Hkrati so odpovedali protestni shod, ki nja bi ga sicer pred vlado izpeljali jutri.

Zdravniki proti zmanjševanju zaposlenih

Sporazuma ne bodo podpisali v sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um. Igor Muževič je pojasnil, da dogovora ne bodo podpisali zaradi predvidenega ukrepa zmanjšanja števila zaposlenih do enega odstotka na letni ravni. "Še vedno nas je 40 odstotkov manj od povprečja v EU, to dokazano pomeni večjo umrljivost ljudi in nižji BDP. S tem ukrepom torej vlada dejansko pljuva po bolnikih in po svojem BDP," pravi Muževič.

V sindikatu zdravnikov in zobozdravnikov Fides, ki zadnjega dogovora o varčevalnih ukrepih s še prejšnjo vlado niso podpisali, odločitve o podpisu tega dogovora še niso sprejeli. Predsednik Fidesa Konrad Kuštrin ne želi špekulirati. Si pa, kot je dejal, upa reči, da je vlada glavne sporne točke umaknila že prej. "Vlada pač verjetno nekaj mora narediti, to razumem. Je pa moteče, da se to dogaja vsako leto v obdobju krize in da v javnem sektorju niso vsi v enakem položaju," je dodal.

Dogovora po vsej verjetnosti ne bo podprl tudi Sindikat vojakov Slovenije, zadržke naj bi tudi tokrat imeli v Sindikatu slovenskih diplomatov.

V Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije pa so sejo republiškega odbora imeli že v petek, ko pogajanja še niso bila zaključena, a so se že takrat nagibali k odločitvi, da k podpisu ne pristopijo.

Predsednica sindikata Jelka Mlakar je povedala, da so si zdaj vzeli čas za razmislek, ali bodo vendarle sprejeli drugačno odločitev. Tako bi, kot je navedla, težko rekla, da so dogovor dokončno zavrnili. Se pa k temu po njenih besedah nagibajo zato, ker podpis vežejo na začetek dogovarjanja z ministrstvom za zdravje glede kadrovskih normativov.

Policisti še odločajo

"Po prvih odzivih iz članstva, so mnenja pozitivna," je povedal predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič, ki dodaja, da je pristop k sporazumu odvisenm tudi iz izkupička na sektorskih pogajanjih. O podpisu sporazuma bo sicer odločal svet sindikata. V drugem sindikatu policiostov, Policijskem sindikatu Slovenije bodo končno odločitev sprejemali tik pred zdajci,  predsednik sindikata Radivoj Uroševič pa v tem hipu pa da težko oceni, kam se nagibajo člani.

Komentarjev 2
  • Hi5 15:19 03.december 2014.

    Super. Potem pa 7% manjše plače vsem.

  • dragec 14:00 03.december 2014.

    Naši zastopniki delavcev so prave rožice izdelane iz plastike. Večiti Semolič, znani EX zet M.Kučana, DR.iz pergama, upokojenec iz konfederacije.Res? pravi zastopniki "radničke klase"