Slovenija
150 ogledov

Država bi jih lahko kaznovala z milijonskimi kaznimi

zdravila, lekarna, zdravje Anže Petkovšek
Salus, Kemofarmacija, Farmadent in Gopharm bi lahko v kratkem dobili kazen agencije za varstvo konkurence (AVK) v skupni višini dobrih 54 milijonov evrov. AVK trdi, da so se podjetja od leta 2007 dalje dogovarjala glede cen in razdelitve trga zdravil, ki so jih dobavljala lekarnam. Veledrogeristi očitke zavračajo.

"Morebitnega prekrškovnega postopka agencija zaradi interesa samega postopka ne more komentirati," na AVK odgovarjajo na vprašanje kdaj bi lahko bila znana odločitev o globi, ki jo bodo najverjetneje naprtili veletrgovcem z zdravili. Zagrožena kazen znaša do 10 odstotkov letnega prometa podjetja – veledrogeristi zato tarnajo, da bi jih tako visoka globa uničila.

v | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

AVK: Razdelili so si trg in se dogovarjali glede cen

Je pa AVK pred časom že izdala odločbo, da so se veledrogeristi dogovarjali glede cen in razdelitve trga zdravil. Odločbo je potrdilo tudi upravno sodišče, ki je ugotavljalo kršitve enega od členov in je zato že pravnomočna.   

"Razlog za enake cene, s katerimi smo konkurirali na razpisih lekarn je dejstvo, da cene določa država oziroma zdravstvena zavarovalnica v pogajanjih s proizvajalci. Različnih cen pravzaprav sploh ne bi mogli ponuditi, ker jih Zavod za zdravstveno zavarovanje sploh ne bi sprejel," trdijo veledrogeristi.

Na AVK pa poudarjajo, da veletrgovcem z zdravili s predpisi ali navodili regulatornih organov ni bilo prepovedano nižati cen zdravil, ki so jih prodajali lekarnam. Na javnem razpisu bi lahko oddali ponudbe s popusti na veljavne cene zdravil, dodajajo. 

Da v fazi razpisa niso ponudili popustov, so jih prisilile lekarne, so odločni v Kemofarmaciji, Salusu, Farmadentu in Gopharmu. To utemeljujejo z argumentom, da bi - če bi ponudili popust na posamezen izdelek - privarčevala zdravstvena zavarovalnica. Ker bi lekarne tako ostale brez dodatnega dobička, naj bi zahtevale količinske popuste v ločenih pogajanjih izven, češ da tako privarčevani znesek ostane njim.

"Koliko bo od koga kupila se je odločila lekarna sama" 

AVK je ugotovila tudi, da so se podjetja Kemofarmacija, Salus, Farmadent in Gopharm usklajevala in dogovarjala tudi o delitvi javnih naročil lekarnam v skladu s tržnimi deleži dobav v preteklem obdobju z namenom ohranjanja njihovih teh deležev. 

Na očitke o delitvi trga veledrogeristi odgovarjajo, da se lekarne sami odločajo koliko zdravil bodo kupile pri posameznem trgovcu, ker da nočejo biti odvisne od enega samega ponudnika. 

Komentarjev 4
  • softundsicher 19:47 06.marec 2015.

    Pravilno!

  • mph 18:38 06.marec 2015.

    To je ena od anomalij pri nas, da je to sploh dovoljeno v državnih ustananovah. Če gre že za informiranje zdravnikov, naj bo predavanje skupno, ne pa, da s obložene s torbicami predstavnice v kratkih krilcih in visokih petkah obletavajo ...prikaži več po bolnišnicah in zdravstvenih domovih konkretne zdravnike. Jih poznam dovolj v zdravstvu, da mi je to znano. Pa razpisi za bolnišnice za vse možno, enako zdravstvene domove bi morali biti na državni ravni. Če je dobro za eno bolnišnico, ne vem zakaj ne bi bilo za drugo. Pa bi s skupnimi javnimi razpisi sigurno desegli boljšo ceno. Je pa res, da bi pa bilo tudi fer, da država poskrbi, da pa so plačila tudi v roku, ker se nekateri izgovarjajo, da čakajo tudi po leto in več svoj denar. To pa verjamem glede na članke v časopisih.

  • dragec 17:14 06.marec 2015.

    Služijo oni, pa tudi ZDRAVNIKI. Veriga med dobavitelji in zdravniki je vedno bila in bo. In potem, zakaj zdravniki pozabljajo na ZDRAVNIŠKO ETIKO