Slovenija
24 ogledov

Država bi lahko za Sij iztržila več

Andrej Vizjak Nik Rovan
Računsko sodišče preverja prodajo Sija, saj naj bi ta bila neučinkovita in netransparentna. Pojavlja se dvom, ali ne bi država utegnila iztržiti več denarja.

Računsko sodišče preverja prodajo Sija ruskemu Koksu, končno poročilo z ugotovitvami pa bo predvidoma izdano na začetku 2012, je za STA potrdil predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes. Po pisanju Dnevnika naj bi bila prodaja neučinkovita in netransparentna, država pa bi verjetno lahko iztržila več kot 105 milijonov evrov.

Komisija za prodajo z Marijo Zagožen na čelu se je o prodaji pogajala le s Koksovim slovenskim podjetjem Dilon, ne pa tudi z drugimi ponudniki. Komisija za prodajo naj bi delala napake že od samega začetka postopka prodaje, ko je izločila vse ostale potencialne kandidate. Osebe iz Sija so bile močno vpete v sam postopek prodaje, cenitev pa ni vključevala pomembnih podatkov o (dobrem) poslovanju Sija v prvih devetih mesecih leta 2006.

Časnik poroča še, da naj bi bila na tapeti predvsem bivši gospodarski minister Andrej Vizjak in vlada Janeza Janše. Ta po oceni računskega sodišča ni ravnala učinkovito, ker je sprejela drugačen program prodaje Sija, kot je bil določen v veljavnem odloku, državnega zbora pa ni pravočasno seznanila s predmetom in metodami prodaje. Čeprav so imeli po trditvah sodišča nepopolne podatke, je vlada soglašala s prodajno pogodbo.

Prodaja v številkah:

  • Vlada je 55,35-odstotni državni delež v družbi Slovenska industrija jekla (Sij) ruski poslovni skupini Koks prodala leta 2007.
  • Prodajna pogodba je določala, da se država odpoveduje izplačilu bilančnega dobička, ki je konec leta 2006 znašal več kot 70 milijonov evrov oziroma dve tretjini kupnine, ki jo je od Rusov prejela država.
  • Dilon je v Sij po ugotovitvah računskega sodišča vložil 50 milijonov evrov manj od dogovorjenega, poroča časnik. Od dogovora odstopa tudi dejansko število zaposlenih v Siju.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.