Slovenija
24 ogledov

Država bo dala nove, lanske pritožbe nerazrešene

slovenija05.05.09, iapss, ac ga ljubljana 2009, fdv, ljubljana, studenti, foto: Nik Rovan
Rok za vloge je za dijake 9. september, za študente 9. oktober. Posebna opozorila glede začasnega bivanja.

Javni sklad za razvoj kadrov in štipendij poziva k oddaji vlog za Zoisove štipendije za prihodnje šolsko leto. V Študentski organizaciji Slovenije (Šos) pa opozarjajo, da veliko študentov še vedno čaka na razrešitev pritožb na lanske odločbe.

Ostali brez 85 evrov

"Po naših informacijah naj bi ministrstvo za delo začelo pritožbe z zadnjega razpisa reševati šele maja," pojasnjujejo na Šosu. Lani se je pritožilo okoli 930 študentov, večina zaradi neupoštevanja dodatka na bivanje. Lani so namreč prvič zahtevali, da morajo tisti, ki se šolajo izven kraja stalnega bivanja, to prijaviti najpozneje do prvega dne šolskega oziroma študijskega leta. Da se letos težavam izognejo, na skladu opozarjajo, da lahko študenti to uredijo na upravnih enotah. Potrdilo o začasnem prebivališču lahko priložijo kandidati sami, drugače ga bo pridobil sklad.

Štipendije lahko rastejo

Vloge za štipendije v prihodnjem letu morajo oddati tako morebitni novi kot stari štipendisti. "Vlogo je bolje oddati čim prej – takoj ko ima vlagatelj vse potrebne dokumente. S tem lahko vlagatelji sami prispevajo k hitrejšemu reševanju vlog," pravijo na skladu. Kandidati lahko štipendijo dobijo na podlagi učnega uspeha ali posebnih dosežkov. Ob prehodu na študij lahko dijaki uveljavljajo tudi zlato maturo, medtem ko uvrstitev med najboljših pet odstotkov študentov šteje le za študente. Poleg osnovne štipendije (za dijake 66, za študente 101 evro na mesec) lahko štipendisti pridobijo tudi različne dodatke, ki so za vse enaki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.