Slovenija
4407 ogledov

Država bo izdala obveznice, ki jih bodo lahko kupili državljani

denar bankovci Profimedia
Država bo v začetku februarja izvedla dlje časa pričakovano izdajo obveznic za državljane, ki so v medijih dobile tudi naziv ljudske obveznice.

Obveznice bodo imele ročnost treh let, predvideni obseg izdaje je 250 milijonov evrov, so sporočili z ministrstva za finance. Minimalni znesek vpisa bo 1000 evrov, maksimalni pa 100.000 evrov.

Izdaja obveznice je namenjena polnoletnim fizičnim osebam s stalnim ali začasnim prebivališčem v Sloveniji.

Na ministrstvu za finance so v sporočilu za javnost pojasnili, da z osredotočenjem na takšno bazo investitorjev zasledujejo tudi cilj opismenjevanja in seznanjanja fizičnih oseb z varnimi naložbenimi priložnostmi kot alternativah močno prevladujočim bančnim depozitom, pa tudi cilj razvoja in oživitve podrazvitega kapitalskega trga v državi. Hkrati poskušajo vzpodbuditi trajno participacijo prebivalstva v tovrstnih dolžniških instrumentih, ne zgolj enkratno.

Minimalni znesek vpisa bo 1000 evrov, maksimalni pa 100.000 evrov, pri čemer bo v primeru presežnega vpisa lahko število obveznic, ki bodo dodeljene posameznemu vlagatelju, manjše od vpisanega zneska, vendar ne manj kot 1000 evrov, so pojasnili na ministrstvu.

Obresti bodo znane pred zbiranjem ponudb

Obrestno mero bodo v državnem zakladništvu določili pred objavo obvestila o zbiranju ponudb za vpis obveznice, na podlagi krivulje donosnosti zakladnih menic in s pribitkom okvirne premije za novo izdajo.

Že v decembra sprejetem zakonu o obnovi in razvoju po avgustovskih ujmah pa je bila določena zakonska podlaga za davčno obravnavo obresti pri takšnih instrumentih. Obresti fizičnih oseb, ki vlagajo v vrednostne papirje države, tako v zakladne menice kot tudi v obveznice, izdane v letih 2024, 2025 ali 2026, bodo pri plačilu dohodnine izenačene z obravnavo obresti iz denarnih vlog pri bankah. To pomeni, da te obresti, skupaj z obrestmi iz denarnih vlog, ne bodo obdavčene do višine 1000 evrov.

Vpis od 1. do 16. februarja

Nekaj dodatnih informacij so danes razkrili tudi na Financah. Glavna organizatorja vpisa, ki bo po njihovih informacijah potekal od 1. do 16. februarja, naj bi bila NLB in Nova KBM, ponudbe pa bodo zainteresirani vlagatelji oddali tudi pri drugih borznoposredniških družbah. Za nakup obveznic bodo vlagatelji potrebovali trgovalni račun pri eni od borznoposredniških hiš, tako kot to velja tudi za nakupe delnic.

Izdaja je bila po načrtovana že v letu 2023, a je bila nato zamaknjena v novo leto. Na ministrstvu so pojasnili, da je do zamika prišlo zaradi novih okoliščin glede ocene BDP za lani, prilivov iz evropskega mehanizma za okrevanje in odpornost po koronski krizi, višine likvidnostnih sredstev proračuna ter s ciljem da država ob koncu leta 2023 doseže ciljno višino javnega dolga v višini 69,9 odstotka BDP.

Lani je podobne ljudske obveznice že izdala južna soseda Hrvaška. Marca je s prodajo obveznic državljanom po obrestni meri 3,65 odstotka zbrala 1,3 milijarde evrov, nato pa izvedla tudi prodajo zakladnih menic za državljane in tako zbrala dodatnih 1,1 milijarde evrov. Na Financah so spomnili, da vlagatelji na Hrvaškem za nakup obveznic niso potrebovali trgovalnega računa, prav tako pa obresti niso bile obdavčene.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 21
  • crniovcar 16:25 13.januar 2024.

    Smo začeli z obveznicami za avtocesto LJ-PO, po desetih letih sem dobila za troje čevljev. Smo vlagali nove obveznice v sklade in dobili po desetih letih za eno kolo. Smo stali pred banko NKBM cel dan, ker smo verjeli zgodbi ...prikaži več o uspehu, pa nismo dobili nazaj niti za 10dkg kave. Smo pa dobili nove milijonarje, ki živijo v tujini!

  • bi_ba 22:15 11.januar 2024.

    Pa saj ne bo nihče tako neumen, da bi kupil te obveznice. Naj jih imajo.

  • sandi76 20:31 11.januar 2024.

    Narod še pomni tiste zgodbe iz NKBM. Kogar enkrat piči kača , se boji zvite vrvi, pravi slovenski rek .