Slovenija
22 ogledov

Država bo plačala vsem

Avtizem, učiteljica, učenje, razred, popoldanski pouk, pomoč, šola, Žurnal24
Tretja četrtina. Država bo plačala plačna nesorazmerja. Kaj bo konec leta, ko zmanjka denarja, ne vedo.

Ker ministrstvo za finance (MF) ne bo odobrilo dodatnih sredstev za poplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij, bodo denar morali najti javni zavodi sami.

V šolstvu številni zavodi trdijo, da tega ne zmorejo, zato jih je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), pozvalo, naj jim čim prej sporočijo znesek, ki ga potrebujejo, in zagotavljajo, da ga bodo dobili. "Ne bodo pa nas mogli naplahtati in reči, da nimajo sredstev, če jih imajo, saj njihovo porabo redno spremljamo," zatrjuje državni sekretar na MIZŠ Aljuš Pertinač. Priznava, da bo na MIZŠ zato konec leta nastal primanjkljaj. "Takrat bo sledil dogovor z MF, kako dobiti sredstva za izpolnitev zakonskih obveznosti," dodaja.

ZZZS bo dal le posojilo

Sredstva, ki jih bo za izplačilo tretje četrtine plačnih nesorazmerij za zaposlene v zdravstvu zagotovil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), bodo le posojilo. ZZZS bo namreč februarja poravnal zaostala plačila iz lanskega leta. "To je pometanje smeti pod preprogo, že v naslednjih mesecih bi nam denar vzeli nazaj," pravi Marjan Ferjanc, direktor Splošne bolnišnice Celje, ki poudarja, da bi morala biti zaostala plačila namenjena plačilom za dobavitelj, investicijam in novim zaposlitvam.

Dražje cigarete in fanta?

Zdravstveni zavodi, ki jim letno pri financiranju zmanjka 400 milijonov evrov, naj bi 34 milijonov evrov, kolikor jih je v zdravstvu potrebnih za poplačilo tretje četrtine, zdravstveni blagajni vračali skozi zamike mesečnih nakazil. V zavodih poudarjajo, da denarja nimajo in da ga mora zagotoviti ZZZS. Direktor zdravstvene blagajne Samo Fakin pa predlaga iskanje novih finančnih virov za zdravstvo: trošarine na sladke pijače, višje davke na cigarete in prenos nekaterih stroškov zdravstvene blagajne na proračun.

Komentarjev 1
  • lukaz 14:56 25.januar 2014.

    Kaj če damo kr cel letni proračun javni upravi, da bodo veseli?!Sj bomo zaposleni v gospodarstvu (kokr nas še ma službe) ponovno napolnili blagajno, da se bo vam spet jebal za vse. Pa denar boste spet lahko z lopatam čez oken metal.