Slovenija
2694 ogledov

Država bo razdelila slabih 400 milijonov evrov pomoči

žarnica, denar, položnica Profimedia
Država bo podjetjem za subvencioniranje visokih cen energentov na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje namenila nekaj manj kot 400 milijonov evrov. Pomoč za blaženje visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare bo prejelo 1965 upravičencev.

Večji del teh projektov je vlada danes na dopisni seji uvrstila v načrt razvojnih programov za obdobje 2023-2026. Gre za 162 projektov za 1938 upravičencev v skupni višini 381,1 milijona evra, dodeljenih na podlagi zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize, so po seji vlade sporočili z ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport.

Dodatno bo pomoč skladno z zakonom prejelo 27 upravičencev za 27 projektov, ki imajo skupno vrednost nižjo od 600.000 evrov, za katere sklepa o uvrščanju v načrt razvojnih programov ne sprejema vlada, so dodali.

Na ministrstvu so spomnili, da se Slovenija tudi v letu 2023 sooča z izjemno težkimi razmerami na področju cen energentov. Povišanje cen energije občutno vpliva na konkurenčnost gospodarstva. Prav zaradi naraščanja težav v gospodarstvu zaradi kriznih razmer je bil sprejet zakon o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize z nujnimi ukrepi, ki bodo omilili posledice na področju gospodarstva.

Ukrep pomoči gospodarstvu zaradi energetske draginje predvideva pet vrst pomoči, ki se razlikujejo predvsem v odstotku sofinanciranja upravičenih stroškov in najvišji višini subvencije na upravičenca. Skupno je za subvencije na voljo 650 milijonov evrov, vloge pa je do 28. februarja sprejemala javna agencija Spirit Slovenija. Po časovnici, predvideni v zakonu, bo prvo izplačilo izvedeno do vključno 31. marca za prvo letošnje četrtletje, nato se bodo izplačila do decembra izvajala mesečno.

Komentarjev 2
  • anica00 06:40 25.marec 2023.

    Naj zniža cene energentov, pa bo vsem pomagala.

  • bobubob 18:44 24.marec 2023.

    Najprej podtaknejo ogenj, nato pa pridejo glasno gasit, največkrat celo z bencinom, ob tem pa zahtevajo še spoštovanje. Volilci pa jim ploskamo, bolj požigajo, bolj jih potrebujemo. Še korejski Kim bi bil vesel tako odgovornih državljanov.