Slovenija
17 ogledov

Država bo še naprej stiskala

Dušan Mramor Anže Petkovšek
Bodoči minister za finance Dušan Mramor napoveduje, da bo moral žal še naprej zmanjševati javne izdatke.

"Fiskalna politika bo žal morala biti restriktivna," je napovedal Dušan Mramor. Javne izdatke moramo zmanjševati, namesto da bi jih povečevali in imeli stimulativno fiskalno politiko.

Najprej je treba javnofinančni primanjkljaj spraviti pod tri odstotke, nato pa začeti zniževati dolg države, je Mramor pojasnil pred odborom za finance in monetarno politiko, kjer se je predstavil kot kandidat za ministra za finance. 

Slovenski javni dolg je letos presegel 80 odstotkov BDP, po maastrichtskih kriterijih pa bi moral biti pod 60 odstotkov. Da jih ne bi kršili, bi morali odplačati za okrog sedem milijard evrov posojil, medtem ko zdaj vsako leto porabimo več kot milijardo več, kot je z davki zberemo. 

Prihranke Mramor vidi predvsem v zmanjšanju neracionalnega trošenja, možnosti za večje prihodke pa v gospodarski rasti in učinkovitejšem pobiranju davkov. Podpira tudi nadaljevanje privatizacije. 

Moramo se ekonomsko osamosvojiti

"Razmere so resne. Manevrskega prostora za razna politična preigravanja in blokade ni," je opozoril Mramor. Kot prvo prioriteto vidi ekonomsko osamosvojitev, ki jo po njegovih besedah lahko dosežemo le s konkurenčnim gospodarstvom. 

Gospodarsko rast po njegovih ocenah zavirajo makroekonomska neravnovesja, predvsem v javnih financah, na finančnih trgih in na trgu dela, njihovo odpravljanje pa je zapleteno. 

Mramor bo imel le še mesec časa za pripravo predloga proračuna za leto 2015, napovedal je tudi pripravo zakona o fiskalnem pravilu.

Da je Mramor primeren za ministra, je ocenilo 14 članov odbora, šest jih je glasovalo proti. 

Kup zaslišanj danes in tudi jutri

Danes so bili pred matičnimi odbori zaslišani še kandidatka za ministrico za šolstvo in šport Stanka Setnikar Cankar, gospodarskega ministra Jožefa Petroviča, za pravosodje Gorana Klemenčiča, za obrambo Janka Vebra. Odbor za gospodarstvo je zaslišal tudi kandidatko za ministrico brez resorja, ki bo pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo Violeto Bulc. Vsi so po pričakovanjih zaslišanje prestali, poslanci so jih ocenili za primerna kandidate. 

Jutri so na programu zaslišanje bodoče notranje ministrice Vesne Györkös Žnidar, ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja, ministra za infrastrukturo Petra Gašperšiča, ministrice za okolje in prostor, ministrice za kulturo Julijane Bizjak Mlakar ter ministrice za zdravje Milojke Kolar

 

Komentarjev 3
  • mirko 20:35 15.september 2014.

    Bomo videli SLEPI kako bo g. Mramor znižal pokojnino g. Kučanu, Stanovniku,...

  • mirko 20:32 15.september 2014.

    Prepričan sem, da se bo najprej rezalo pri socialno najšibkejši populaciji. Pri privilegiranem sloju "eliti" (direktorji javnih-državnih firm in zavodov, sodnikih, profesorjih,zdravnikih,...) pa sploh ČE kaj !

  • mirko 20:20 15.september 2014.

    G. Mramor, to, da bo treba v tej državi zmanjšat javno porabo, boš moral najprej prepričat sindikaliste kot so Štrukelj, Posedij, Ščernjavič in takoj za njimi pa strankarske veljake v Desusu in predvsem v SD-ju.Seveda pa za desno usmerjene ...prikaži več po političnem prepričanju o tem sploh ni dvoma, ampak je večje vprašanje, komu in kako se bodo zmanjševale pravice. Pravično bi bilo, da bi se plače in socialni prejemki iz naslova javne porabe zniževalo progresivno glede na višino prejemka. Ne pa da se bo tistim z najnižjimi prejemki jemalo isti procent kot onim z najvišjimi.