Slovenija
5053 ogledov

Država bo vrnila ogromno glob, ki so jih napisali policisti in redarji

Dominika Švarc Pipan Flickr
Vlada je pripravila izhodišča za pripravo normativnih rešitev v zvezi s prekrškovnimi postopki, ki so se vodili v času obvladovanja nalezljive bolezni covida-19.

Izhodišča bodo po besedah ministrice za pravosodje Dominike Švarc Pipan tvorila ogrodje normativne rešitve, ki jo pripravljajo na ministrstvu za pravosodje v sodelovanju z ministrstvom za notranje zadeve in Službo vlade za zakonodajo. Rok za pripravo normativne podlage je 31. januar 2023. 

In kaj prinašajo normativne rešitve? "Zakonsko bomo uredili podlago za vrnitev vseh plačanih glob, stroškov prekrškovnih postopkov in stroškov postopkov prisilne izterjave v zvezi s tistimi prekrškovnimi postopki, ki so bili v času epidemije uvedeni na temelju nezakonitih ali neustavnih pravnih podlag," je povedala ministrica. 

Rešitev bo določila tudi, da se ustavijo tekoči prekrškovni postopki, postopki v zvezi z opravljanjem dela v splošno korist, postopki izvrševanja nadomestna izvora ter prisilne izterjave globe in stroškov prekrškovnega postopka. 

Vračanje glob in stroškov postopka se bo vodilo po uradni dolžnosti, kar pomeni, da posameznikom, ki jim je bila izrečena globa, ne bo treba storiti ničesar.  Prekrškovni organi bodo sprovedli postopke izračunov in pošiljanja obvestil državljankam in državljanom, ki so bili subjekt prekrškovnih postopkov. Dobili bodo nekakšen avtomatičen izračun, podobno kot pri izračunu dohodnine. Nanj bodo lahko podali ugovor. Po izteku vse predvidenih rokov bodo dobili globe vrnjene. 

Finančna sredstva se bodo zagotovila iz proračuna. V celoti je bilo po podatkih Švarc Pipan naloženih nekaj več kot 5 milijonov evrov glob. Do sedaj je bilo poravnanih za okoli 1,7 milijona evrov, kar je znesek, ki ga bo treba vračati. K temu bo treba prišteti še stroške postopkov. Preostalih štiri milijone evrov je v postopkih prisilne izterjave. Ko bo zakon sprejet, se bodo ti postopki lahko ustavili. 

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 40
 • jezero 07:47 25.november 2022.

  Solzivec in vodni top bi lahko dali v grb SDS.

 • ginko 23:51 24.november 2022.

  Tako si v ukradeni globoki državi podmladek starih udbašev (mlada udbomafija) kupuje bodoče volilne glasove. Več ko je kaosa v ukradeni državi, lažje se "pospravlja" državna korita . In [ Ć ] bodo zopet lahko delali pizdarije, skupaj z domačo golaznijo.

 • Avatar Mehičanka76
  Mehičanka76 23:06 24.november 2022.

  Naj vračilo omenjenih glob pokrijejo SDSjevci!