Slovenija
33 ogledov

Država brez glasu v Abanki

Damjan Žugelj Finance Damjan Žugelj.
Razsodba. Zaradi ustavnega sodišča grozi še odvzem glasovalnih pravic v Krki in Triglavu.

Ljubljana. Državna podjetja in skladi so znova brez glasovalnih pravic v Abanki, vnovični odvzem glasovalnih pravic pa jim grozi tudi v Krki in Zavarovalnici Triglav.

Ustavno sodišče je avtentično razlago zakona o prevzemih, ki so jo sprejeli poslanci, razglasilo za neskladno z ustavo, saj je avtentična razlaga spreminjala zakon, kar je nedopustno. Poslanci so z avtentično razlago naredili izjemo, da državnim podjetjem zaradi kršitev zakona o prevzemih ni bilo treba objaviti prevzemne ponudbe, prav tako niso ostala brez glasovalnih pravic. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) se je pritožila na ustavno sodišče in zmagala. “ATVP mora vse vidike odločbe še podrobno proučiti, najverjetneje pa bo odprte postopke, v katerih še ni izdane odločbe, nadaljevala,” so včeraj pojasnili na ATVP, ki jo vodi Damjan Žugelj.

V Petrolu so rešeni

Postopki, ki še niso končani, so v Krki in Zavarovalnici Triglav. Zadeva Petrol je končana, državna podjetja pa imajo glasovalne pravice, so pojasnili na ATVP, saj vrhovno sodišče ni prekinilo postopka in počakalo na razsodbo ustavnega sodišča, ampak je uporabilo sporno avtentično razlago in izdalo sodbo v prid državnih podjetij.

V primeru Abanke je bil postopek pred vrhovnim sodiščem prekinjen, zato velja odločitev ATVP, država pa nima glasovalnih pravic. Glede na navedeno veljajo sklepi skupščin, kot so bili sprejeti; Petrol z glasovi države in Abanka brez njih, so še pojasnili na ATVP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.