Slovenija
33 ogledov

Država da premalo

“Plaz v Komatevri moramo sanirati, saj sta ob prvem deževju spet v nevarnosti ce Žurnal24 main
Denar. Sanacije plazov in hudournikov pretežke za občinsko blagajno. Nimajo za kanalizacijo.
Urejali bodo vaško jedro

Zemljišča. Občina mora za ureditev vaškega jedra od avstrijskih lastnikov odkupiti 2.800 kvadratnih metrov zemljišč, na katerih bodo uredili parkirišča, avtobusno postajo in pločnik. Gradnjo naj bi začeli prihodnje leto, sočasno z gradnjo kanalizacije.

Polnilnica. Na občinskem zemljišču ob občinski stavbi na Zgornjem Jezerskem bodo 3. julija odprli polnilnico za električne avtomobile.

"Za ureditev Roblekovega grabna sem državo prosil 18 let, za dolgoročno ureditev slapa Čedca so nujne visoke pregrade, velik problem je tudi obsežen plaz v Komatevri, našteto pa presega občinsko blagajno," je za Žurnal dejal Milan Kocjan, župan Občine Jezersko.

Na Jezerskem imajo hude težave s pogostimi plazovi in hudourniki, decembrsko deževje pa je povzročilo kar za dobrega 1,5 milijona evrov škode. Pol leta pozneje dve najbolj ogrožujoči območji še nista sanirani.

"Slap Čedca bomo morali rešiti, dolgoročna rešitev je gradnja visokih pregrad. Tam je vsaj milijon ali več kubičnih metrov materiala, 150 tisoč evrov, ki jih je namenila država, pa je bila bolj šminkerska prevleka kot trajna rešitev," je o resnosti težav povedal župan in poudaril, da je letošnji občinski proračun težak slab milijon evrov, zato večmilijonskih projektov sami ne zmorejo. Do zdaj so sanirali le od deset do 15 odstotkov škode po decembrskem deževju. "Čakamo na državo, ki je nenazadnje lastnica vodotokov," je pojasnil Kocjan.

Kanalizacija do 2016
Preteča nevarnost je tudi plaz v dolini Komatevre, ki je pred meseci zasul gozdno cesto, ki pelje do kamnoloma in Virnikove planine. Odstraniti so morali dobrih tisoč kubičnih metrov blata in večje količine skrilavca, saj je grozila zajezitev reke Kokre.

"Po mnenju geologa je rešitev v gradnji lesenih pregrad, ki smo jih bili krajani pripravljeni narediti z udarniškim delom, vendar nam država ne da 40 kubičnih metrov lesa," je povedal župan.

1,5 milijona evrov škode je na vodotokih povzročilo decembrsko deževje.

Med nujnimi deli je tudi povečanje treh mostov, s čimer bi obvarovali središče Jezerskega. Kot je dejal župan, je razpis že pripravljen, dela bi stala okoli 160 tisoč evrov, od tega bi tretjino zagotovili z občinskim denarjem, preostalega pa pričakujejo od države.

Velik zalogaj bo gradnja kanalizacije, ki je v tej občini še nimajo, po evropskih zahtevah pa jo morajo zgraditi do leta 2016. Stala bo okoli tri milijone evrov, graditi pa naj bi jo začeli prihodnje leto. "Evropa je to predpisala, majhna občina, kot je naša, pa toliko denarja nima, zato tega projekta brez države ne bomo zmogli. Nikakor! Sicer pa menim, da bi moralo biti v interesu države ohranitev čiste Jezernice," je poudaril.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.