Slovenija
93 ogledov

Država denarja ne da, zato investitor išče naprej

Smučišče 2864 Žurnal24 main
Idejni pobudnik ureditve smučarskega središča 2864 v Bohinjski Bistrici, Boštjan Čokl nikakor ne namerava odstopiti od projekta oziroma se željenemu smučišču odreči.

Smučišče 2864  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kljub temu da je ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zaradi spremenjenih pogojev že lansko jesen zavrnilo vlogo za subvencioniranje ureditve smučišča 2864, Čokl poudarja, da se zato zdaj pogaja z novim potencialnim novim partnerjem, ki bi zapolnil finančno vrzel in ponovno zaprosil za državno subvencijo.

Država ne bo dala

Država za zdaj ne bo dodelila nepovratnih sredstev za tujo neposredno investicijo v načrtovano smučarsko središče, saj je bila avgusta sprejeta nova uredba o finančnih spodbudah za tuje neposredne investicije.

Ta namesto 50 odstotkov zagotavlja le 35 odstotkov sredstev za pokritje investicije, zato se je podrla finančna konstrukcija projekta.

Na ministrstvu pojasnjujejo, da je komisija po preučitvi vloge, ki je bila vložena februarja lani, ugotovila, da omenjeni investicijski projekt ne izpolnjuje vseh pogojev za dodelitev nepovratnih sredstev, določenih v slovenski uredbi, zato ministrstvo ne bo predložilo predloga za dodelitev spodbude v obravnavo na vlado.

Če pa bi potencialni investitor uspel izpolniti vse pogoje za dodelitev finančne spodbude, pa bo ministrstvo o tem ponovno razmislilo, pravijo.

Smučišče 2864  | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čokl se ne bo vdal

Direktor podjetja 2864 Bohinj Čokl pa od projekta ne namerava odstopiti, saj je družba v pridobitev dokumentacije v štirih letih vložila že 1,5 milijona evrov. Zato Čokl vse od jeseni išče še enega investitorja, ki bi bil pripravljen zagotoviti manjkajočih 15 milijonov evrov za skupaj kar 50 milijonov evrov vredno investicijo.
 
Trenutno naj bi bil Čokl že blizu sklenitve dogovora z zaenkrat še neznanim partnerjem, ki ga Čokl še ne želi izpostavljati.
 
Če bi se uspela sporazumeti in bi dejansko sklenila posel, pa bi lahko novo smučarsko središče, ki naj bi bilo najsodobnejše v državi, zaživelo pred začetkom prihodnje zimske sezone ali pa že za poletno sezono, na katero Čokl prav tako močno računa.
 

Na Voglu nova metla?

Za zdaj še smučišču na območju Bohinja, Voglu, pa se medtem obetajo novi lastniki. Podjetje KD Group namreč že dlje časa išče kupca za 51-odstotni delež v Žičnicah Vogel, kot resen potencialni kupec pa se je v minulih tednih predstavil avstralski poslovnež slovenskih korenin Anthony Tomažin.
 
Ta je že lastnik računalniškega podjetja RRC, zgornjih treh nadstropij Nebotičnika in gostinskega lokala  središču Ljubljane, Opera bara. Pred časom pa je na dražbi odkupil tudi vilo propadlega šefa Merkurja Bineta Kordeža, zaradi česar se bo moral ta iz hiše moral izseliti predvidoma spomladi.
Komentarjev 10
  • miror 09:35 02.februar 2015.

    Za ta utopični bohinjski nižje ležeči smučarski projekt je škoda vsakega evra in minute časa. Najbolj pametno bi bilo kaj vložiti v Kanin, kjer bi poleg zimskega turizma povečali tudi poletni turistični utrip. Zaradi nedelovanja žičnic Kanin, je zelo okrnjen ...prikaži več turistični obisk v poletnem času. Kako se to dela, je treba samo pogledati k sosedom v Italijo na Tirolsko.

  • bfilipe 09:20 02.februar 2015.

    komentar bi moral biti umeščen pod @KOJAK pa ga je sem umestil..

  • bfilipe 09:19 02.februar 2015.

    ..pa kakšna država, si ti bolan malo?..imajo samo zakonodajo tako urejeno, da lastniki zemljišč delajo v kompaniji s hotelirji in smučarskimi centri..ostalo se morajo pa na lokalnem nivoju zmenit..in kje si ti vidu gorenca, da se bo s komerkoli kaj ...prikaži več menil..poglej Planico..hehe..pa saj se raje pobijejo med sabo kot pa bi skupaj kaj zaslužil..in Čokl ni nič kaj drugega kot nategator, ki nateguje že od časa Smelta ven, da bi lahko vtaknil v rit svojim sinčkom in sedajšnji partnerki v rož. dol. ..vprašajte ga kaj o bivši "pokojni ženi"..pokvarjenec do obisti..in takmu naj davkoplačevalci kaj dajemo..bolano!