Slovenija
40 ogledov

Država dolgove še sešteva

Dob Boštjan Tacol
Država išče tri milijone evrov za pokritje dolga zavoda, ki zaposluje zapornike.

Pred dnevi se je vendarle tudi uradno začel likvidacijski postopek Javnega gospodarskega zavoda (JGZ) Pohorje, preko katerega med prestajanjem kazni delajo zaporniki na Dobu. Vlada Alenke Bratušek je namreč že konec julija ocenila, da je JGZ  Pohorje državi povzroča prevelike stroške in je zato odredila likvidacijo.

"JGZ Pohorje zašel v težave, ko ne zmore poravnavati svojih obveznosti," priznavajo na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), pristojni za zapore.

Najprej plače, potem vse ostalo

Na URSIKS zagotavljajo, da si bodo prizadevali, da bodo najprej poravnali dolgove zaposlenim, ki naj  bi se jih nabralo že za preko 300 tisoč evrov. Javni uslužbenci, pedagogi in vzgojitelji zaposleni v JGZ Pohorje namreč že več mesecev niso prejeli plač. Prav tako neuradno že od lanskega decembra nimajo plačanih prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje ter obveznega zdravstvenega zavarovanja.

"URSIKS si skupaj z Ministrstvom za pravosodje prizadeva za čimprejšnjo rešitev. Tako sta oba organa zagotovila sredstva za izplačilo treh plač v mesecu maju. Po sprejetju terminskega načrta zagotovitve sredstev bodo v postopku likvidacije vse obveznosti poplačane, prednostno bomo rešili problematiko, vezano na zaposlene," obljubljajo.

Koliko bo to stalo državo?

Zaenkrat sicer še ni znano, koliko bo ta likvidacija stala državo oziroma vlado, ki je ustanoviteljica tega propadajočega JGZ. "V pripravi sta tako končno poročilo kot začetna bilanca, ko bo znano, koliko sredstev je potrebnih za izvedbo likvidacijskega postopka. Po poteku roka, v katerem bodo upniki prijavili svoje terjatve, pa bodo podatki seveda dokončni," dodajajo na URSIKS.

Zaporniki na Dobu pa bodo predvidoma še naprej med prestajanjem kazni kmetovali, se ukvarjali z živinorejo in pridelovali zelenjavo ter ostale vrtnine in s tem služili mesečni dohodek. Dejavnost, ki jo je doslej zapornikom zagotavljal propadajoči JGZ Pohorje bo v postopku likvidacije uradno prevzel mariborski JGZ Kozjak, preko katerega že sedaj delajo zaporniki med prestajanjem kazni v mariborskem zaporu. "Sredstva in zaposlene, ki so na dan uveljavitve odloka o prenehanju JGZ Pohorje opravljali kmetijsko dejavnost, prevzame JGZ Kozjak, ki bo poskrbel, da se kmetijska dejavnost v Zavod za prestajanje kazni zapora (ZPKZ) Dob ohrani," še zagotavljajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.