Slovenija
18 ogledov

Država išče prostor za begunce

(Foto: EPA) Žurnal24 main
Slovenija išče primerne lokacije za nastanitev afriških beguncev. Na Gorenjskem naj bi jih sprejeli okoli 300.

Slovenija ima omejene kapacitete za nastanitev morebitnih beguncev iz severne Afrike, zato je vlada oblikovala posebno delovno skupino, ki išče dodatne kapacitete, je po navedbah STA danes dejal državni sekretar na notranjem ministrstvu Damjan Lah.

Slovenija se po njegovih besedah ne ponuja, da bi sprejela begunce, se pa na to pripravlja, če bo Evropska unija sprejela ustrezno odločitev. Država je sicer že sprejela osem beguncev iz Malte, vendar jih bo morala, če bo v Uniji sprožen solidarnostni mehanizem, sprejeti še več.

Kapacitete za sprejem beguncev so po besedah Laha zelo omejene: v azilnem domu je trenutno prostora za 200 oseb, v centru za tujce pa za 230. Država zato po pisanju Dnevnika v tajnosti išče dodatne možnosti za nastanitev. Po pisanju časnika naj bi na Gorenjskem pripravili pogoje za sprejem 300 afriških beguncev.

Jezersko?
Ena od primernejših lokacij naj bi bila tudi Jezersko, kjer je hotel Planika s 56 posteljami, a župan Jezerskega Jure Markič po pisanju Dnevnika nad idejo ni preveč navdušen. "Odločno odklanjam sleherni načrt v zvezi z begunci v turističnem kraju," je povedal za časnik. "Mi moramo poskrbeti za razvoj turizma in nismo pribežališče." Propadajoči hotel Kazina naj ne bi bil v igri, saj nima elektrike, vode in kanalizacije. 

Begunci iz nemirne severne Afrike so se najprej umikali pretežno na Malto, druga, večja skupina beguncev, pretežno iz Tunizije, pa v Evropo prihaja pretežno preko južnega italijanskega otoka Lampedusa. Italija zato od Evropske unije zahteva, naj sprejme načrt za njihovo nastanitev tudi v preostalih evropskih državah.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.