Slovenija
4516 ogledov

Država je podjetju Hmezad TMT podarila devet milijonov evrov

Tomi Rumpf, direktor v Kobilarna Lipica
1/2
Saša Despot
Ekipa ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška je z najnovejšim nakupom dvajsetih milijonov neustreznih mask tik pred koncem epidemije oškodovala državni proračun za devet milijonov evrov, poroča portal necenzurirano.si.

Zavod za blagovne rezerve je troslojne higienske maske naročil sredi aprila, a jih podjetje Hmezad TMT ni dostavilo v roku, saj si zaradi neustrezne dokumentacije obtičale na carini. Ker blago ni bilo dostavljeno, bi zavod za blagovne rezerve pogodbo lahko prekinil.

Kljub temu so se na zavodu za blagovne rezerve, ki ga vodi Počivalškov izbranec Tomi Rumpf, odločili, da s podjetjem sklenejo aneks, ceno mask pa so v aneksu znižali s 56 na 52 centov na masko, čeprav je cena na trgu v vmesnem času padla na deset centov na masko, poroča omenjeni portal. Za maske je tako država plačala devet milijonov več od tržne cene.

Menda naj bi se na zavodu bali morebitne tožbe. "Pri podpisu pogodbe med zavodom in podjetjem Hmezad TMT je prišlo pri podpisu pogodbe tako s strani zavoda kot tudi ponudnika do napake," so pojasnili. V pogodbo so namreč zapisali, da mora biti za maske pridobljena izjava o skladnosti (certifikat CE), a se higienske maske s tem certifikatom ne označujejo.

20 milijonov higienskih mask, ki se ne smejo uporabljati v zdravstvu, je zavod za blagovne rezerve prevzel 29. maja, zadnji delovni dan pred koncem epidemije, ki je bila preklicana že sredi maja.

dezurni@zurnal24.si

V skladu z zakonom o medijih objavljamo naslednji prikaz nasprotnih dejstev:

Navedba v članku: 
Zavod za blagovne rezerve je troslojne higienske maske naročil sredi aprila, a jih podjetje Hmezad TMT ni dostavilo v roku, saj so zaradi neustrezne dokumentacije obtičale na carini. Ker blago ni bilo dostavljeno, bi zavod za blagovne rezerve pogodbo lahko prekinil. Kljub temu so se na zavodu za blagovne rezerve, ki ga vodi Počivalškov izbranec Tomi Rumpf, odločili, da s podjetjem sklenejo aneks, ceno mask pa so v aneksu znižali s 56 na 52 centov na masko, čeprav je cena na trgu v vmesnem času padla na deset centov na masko, poroča omenjeni portal. Za maske je tako država plačala devet milijonov več od tržne cene. 

Prikaz nasprotnih dejstev: 
Zavod RS za blagovne rezerve (v nadaljevanju: Zavod) je s podjetjem Hmezad TMT sklenil pogodbo, ki je bila podpisana v začetku aprila in sicer z namenom, da se oskrbi in zaščiti državljane in državljanke RS pred epidemijo. Prav tako so to maske, ki so se v času krize najbolj potrebovale in so uporabne tudi sedaj. Pogodbo je podpisal Alojz Černe, prvi aneks k pogodbi Ivan Gale, drugi aneks k pogodbi po pogajanjih o nižji ceni pa Tomi Rumpf, v.d. direktorja. 
Ponudnik je dobavil maske, ki so bile naročene in namenjene za splošno uporabo širši populaciji. Teh mask Zavod ni mogel prevzeti po nobeni drugi pogodbi. Skrajni rok izdobave je bil na dan pričetka sproščanja ukrepov in Zavod je na dan, ko so se pričeli sproščati ukrepi te maske tudi imel. Podjetje je pravočasno dobavilo maske za katere je bila sklenjena pogodba.

Pri podpisu pogodbe med Zavodom in podjetjem Hmezad TMT 3.4.2020 je prišlo do tehnične napake, saj je bilo v pogodbi navedeno, da mora biti za higienske maske pridobljen CE certifikat. Toda higienske maske se s CE certifikatom ne označujejo. Zato je Zavod s podjetjem Hmezad TMT podpisal aneks v pogodbi, ki ni bil predmet spremenjenega tipa mask, temveč tehnično popravljena navedba o CE certifikatu, ki pri higienskih maskah ni zahtevan.
Ponudnik je imel skrajni rok za dobavo 30.4.2020, vendar je z dobavami pričel že 16.4.2020. Zavod je maske sprejel takoj, ko je pridobil vsa pravna mnenja glede ustreznosti mask namenu, za katerega so bile nabavljene. Za formalno ureditev navedenih postopkov je Zavod sklenil aneks k pogodbi, s katerim se je po predhodnem pozivu s strani Zavoda glede novelacij cen in rokov znižala tudi cena iz osnovne pogodbe.

Zavod RS za blagovne rezerve

 

Komentarjev 10
  • fasader56 21:48 15.junij 2020.

    Niso dobili 10 mio! Odračunajte provizije politikom,pa bo znesek občutno manjši......

  • Janez 13:28 15.junij 2020.

    Mafijska posla v mafijski državi z mafijsko vlado! Prvi med njimi počivalšek!!

  • Avatar omega_v6
    omega_v6 11:56 15.junij 2020.

    Seveda so to zopet domneve brez vsakega dokaza!! Res smo sramota demokracije!! Ubogi je narod,ki ima tako pristranske novinarje,ki bi za denar prodali svojke duše!!