Slovenija
18 ogledov

Država je pravočasno zavarovala dolg in ga odvzela Rimskim termam

Rimske terme v teh dneh dobivajo svojo končno podobo. (Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Država je zasegla za tri milijone in pol evrov, za kolikor je državo oškodovalo propadlo podjetje Rimske terme.

Podjetje je namreč tolikšno vsoto preko ministrstva za gospodarstvo prejela od Evropske unije (EU).

Celjsko okrožno sodišče pa je odgovorne za gradnjo že julija predlani obsodilo zaradi več kaznivih dejanj, saj je specializiranemu tožilstvu (SDT) uspelo dokazati, da so lažno prikazovali opravljena dela na gradbišču in s tem Rimskim termam in gradbenemu podjetju Vegradu, ki je kompleks gradilo pridobili neupravičeno korist.

Tovšakova priznala

Bivša šefinja Vegrada Hilda Tovšak pa je v tem sodnem procesu sama priznala, da je tedanjega direktorja Rimskih term Maksa Brečka, napeljala, da sta skupaj na podlagi ponarejene dokumentacije vložila na ministrstvo za gospodarstvo posredovala zahtevo za pridobitev tri milijone in pol evrov. V zameno za priznanje krivde se je s SDT pogodila za zaporno kazen.

Podjetju Rimske terme v stečaju pa je sodišču tedaj naložilo denarno kazen oziroma odredilo, da bo potrebno dobre tri milijone in pol evrov vrniti v državno blagajno, od koder bi se ta sredstva potem vrnila EU.

Denar je treba vrniti in pika!

Pravni pooblaščenci propadlega podjetja so to denarno kazen poskušali izpodbiti, saj da sodišče oziroma državni proračun lahko v stečajno maso le prijavi terjatev, na SDT pa so vtrajali, da je mogoče denar vrniti ne glede na stečajni postopek. S tem so se strinjali tudi na celjskem višjem sodišču, kjer so zavrnili pritožbo in odredili, da je nezakonito premoženjsko korist potrebno vrniti. 

"Obe sodišči sta pritrdili zahtevi tožilca Stanislava Pintarja za odvzem koristi, čeprav je bila pravna oseba, ki je korist pridobila, torej Rimske terme, d. o. o.,  že v stečaju. Gre za pomembno pravno stališče, po katerem stečajni postopek ni ovira za odvzem premoženjske koristi. Pomembno je, da se premoženjska korist ne more šteti za del stečajne mase in ne sme služiti za poplačilo upnikov v stečaju. Sodbo je po odredbi predsednice senata v postopku davčne izvršbe izvršila Finančna uprava 31. decembra 2014, ko je bil znesek dejansko nakazan na račun sodišča," odgovarjajo na SDT.




 

 

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.