Slovenija
22 ogledov

Država lastnica, ki ne sme odločati

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
ATVP. Z odvzemom glasovalnih pravic državi grozijo še v Krki, Petrolu in Triglavu.

Po Abanki, ki jim je glasovalne pravice že odvzela, državnim podjetjem grozi, da bodo ostala brez glasovalnih pravic tudi v Krki, Petrolu in Zavarovalnici Triglav.

Postopek še ni končan, zdaj se lahko podjetja izrečejo o pomembnih dejstvih. Če bo Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) delovala tako hitro kot v primeru Abanke, bi bila odločba lahko nared čez dober mesec.

Teoretične možnosti za povrnitev glasovalnih pravic so tri: objava prevzemne ponudbe, odprodaja deleža, ki presega 25 odstotkov, ali prodaja celotnega paketa delnic. V tem primeru bi lahko iztržili višjo ceno, kot če bi prodajali le nekaj odstotkov.

Prevzem je po mnenju naših virov verjeten le v primerih, ko so bili zadnji nakupi pred več kot enim letom. V tem primeru se namreč lahko objavi prevzem po izjemno nizki ceni, ker svojih delnic po tej ceni ne bo nihče prodal, prevzemniki ne bi ničesar zapravili, glasovalne pravice pa bi dobili nazaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.