Slovenija
7 ogledov

Država mačeha majhnim

V Fami trdno verjamejo, da imajo podeželske trgovine, kot je njihova v Šempasu, Žurnal24 main
Nov trend. Promet v manjših podeželskih trgovinah je začel naraščati.

 “Opažamo, da ljudje zaradi gospodarske krize spet več zahajajo v manjše podeželske trgovine, kjer se promet veča, medtem ko se je lani prodaja v večjih nakupovalnih centrih statistično zmanjšala,” je povedal Aleksander Lemut, direktor trgovskega podjetja Fama iz Vipave. Fama ima trenutno na Primorskem 14 manjših podeželskih trgovin in dva večja centra ter veleprodajno skladišče, s katerim oskrbuje več kot 500 gostincev in malih trgovcev, letos pa nameravajo odpreti še vsaj dve trgovini. Ciljajo na Obalo in Posočje, kjer še niso prisotni.

Načrtujejo nove
Fama. Vipavska trgovska družba Fama ima več kot sto zaposlenih. Lani so imeli 13 milijonov evrov prihodkov in minimalen dobiček. Letos načrtujejo šestodstotno povečanje prihodka in odprtje nekaj novih podeželskih trgovin.

Za podeželsko ni posluha
“Tudi drugod po svetu so se začeli ljudje vračati v manjše, prijetnejše trgovine, kjer je človeški odnos pristnejši,” je pojasnil Lemut. Kot veliko težavo je izpostavil dejstvo, da podeželska trgovina ne pri ministrstvu za kmetijstvo ne pri ministrstvu za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ni med dejavnostmi, ki omogočajo pridobitev nepovratnih sredstev. “Čudi nas, da država na primer pospešuje proizvodnjo plastičnih mas na podeželju, ne zavzema pa se za vnovično odpiranje trgovin,” je dodal.

Večina domačih izdelkov
Lemut je kritičen tudi do delovanja Trgovinske zbornice Slovenije, ki je po njegovi oceni na strani veletrgovine. Prepričan je, da je perspektiva Slovenije v enakomerni poseljenosti in razvitosti celotne države. “Ko smo po petih letih odpirali trgovino v Vremskem Britofu, je prišla na odprtje skoraj vsa vas,” je pojasnil in povedal, da rezultati tudi v drugih krajih presegajo pričakovanja. Med razlogi za uspeh Faminih podeželskih trgovin je omenil tudi ponudbo, v kateri prevladujejo izdelki domačih dobaviteljev, tudi tistih najmanjših, družinskih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.