Slovenija
18 ogledov

Država mačehovski graščak

V dolenjski izdaji tiskanega Žurnala24 pišemo: Grad Gradec. Ocenjen na milijon in pol evrov. Ponudbe tudi tujim kupcem.

Gradac. “Na občini aktivno iščemo kupca, tudi med tujci,” je dejala metliška županja Renata Brunskole. Med gradovi, ki so doslej uživali spomeniško varstvo in se jih je država odločila prodati, je namreč tudi gradaški grad. Z dobrimi 31 tisoči kvadratnih metrov pripadajočega zemljišča je ocenjen na 1,5 milijona evrov.

Županja, ki je o višini odkupne cene izvedela iz medijev, je na kulturno ministrico Majdo Širca že naslovila dopis, s katerim prosi za pojasnila glede prodajnih pogojev.

Od 1999 last države
Grad je bil zgrajen v zgodnjem 14. stoletju. Med drugo svetovno vojno sta bili v gradu partizanska bolnišnica in oficirska šola, po vojni pa šola za težko vzgojljive mladostnike in nato kmetijsko-gospodinjska šola. Po letu 1956 so v njem uredili stanovanja. Leta 1997 je bil grad razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, dve leti pozneje pa je prešel v last države. Krajani Gradca in belokranjski turistični delavci že vrsto let opozarjajo na mačehovski odnos države do gradu, ki vse bolj spominja na ruševino.

Prizadevanja za obnovo
Sicer pa si je Brunskoletova že v minulem mandatu prizadevala za obnovo gradu. Občina Metlika je pred petimi leti financirala obnovo strehe, izdelana je bila projektna dokumentacija za prenovo, z ministrstva za kulturo pa je bila dana obljuba, da bodo grad prijavili na evropski razpis za obnovo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.