Slovenija
28 ogledov

Država marca brez prispevkov obrtnikov

Obrtniki bodo gotovino 11. marca dvignili z bankomatov in 14. marca z bank, 16. Žurnal24 main
Zaradi težkih razmer obrtniki marca ne bodo plačali prispevkov in davkov, zaprosili bodo za obročno odplačevanje. Sredi marca javni protest v Ljubljani. Priprave za državljansko nepokorščino v teku.

Na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) so že v začetku januarja od vlade zahtevali sprejem določenih ukrepov, ki bi omogočili ponoven zagon slovenskega gospodarstva, a ker njihovih zahtev niso v celoti upoštevali, sledijo prvi ukrepi.

V prvi polovici marca naj bi obrtniki začeli postopoma dvigovati denar na bankah in bankomatih, sredi marca pa pripravljajo javni protest v središču Ljubljane.

Obrtniki bodo zaradi težkih razmer, v katerih so se znašli, v začetku marca na Davčno upravo RS (Durs) najverjetneje začeli vlagati prošnje za obročno odplačevanje prispevkov, ne glede na odgovor pa marca prispevkov in davkov ne bodo plačali, so v sporočilu za javnost zapisali na Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Obrtniki so na posvetih s konkretnimi težavami, ki jih imajo, podprli prizadevanja zbornice, naj vztraja pri zahtevah za ureditev razmer v malem gospodarstvu, menijo pa tudi, da jih vlada premalo upošteva, da skrbi le za velika podjetja in med drugim rešuje tudi banke.

Državljanska nepokorščina
Upravni odbor OZS je na seji konec januarja sklenil, da bodo obrtniki ostali v dialogu s predstavniki vlade, kljub temu pa bodo nadaljevali tudi z dejavnostmi za državljansko nepokorščino. To bodo izvedli, če do sredine marca zakonske spremembe za izboljšanje poslovnega okolja ne bodo sprejete, so sklenili na januarski seji.

Lani je s poslovanjem prenehalo 6471 obrtnih podjetij, od tega največ v gradbeni dejavnosti (2381), v storitveni dejavnosti (1681) ter v prometni dejavnosti (713). Leta 2009 je s poslovanjem prenehalo 4500 obrtnih podjetij, so navedli v OZS.

OZS je lani vladi predstavila 93 zahtev, od katerih jih je 13 že uresničenih, 12 delno realiziranih in 29 v postopku priprave; 18 je nerealiziranih, 21 zahtev pa je za vlado nesprejemjlivih.

Ukrepi "niso primerni"
Na ministrstvu za gospodarstvo so ocenili, da ukrepi, ki jih pripravljajo obrtniki, niso primerni, saj bodo po njihovem še poslabšali stanje v gospodarstvu in nič prispevali k reševanju problemov. Dejali so še, da se je vlada takoj odzvala na zahteve OZS in da je nekatere zakone že sprejela, za posamezne rešitve pa se pristojna ministrstva še pogovarjajo in usklajujejo z OZS.

"Vlada pripravlja vrsto zakonodajnih predlogov za povečanje likvidnosti gospodarstva, zmanjšanje plačilne nediscipline, zmanjšanje dela na črno in sive ekonomije. Razlogov za trditve, češ, da vlada ne upošteva predlogov OZS, zatorej ni," so še poudarili na gospodarskem ministrstvu.

Zaskrbljeni nad dvigovanjem denarja
Na finančnem ministrstvu pa so zaskrbljeni nad demonstrativnim dvigovanjem denarja iz bank in bankomatov. "Menimo, da tak način izražanja nezadovoljstva ne bi bil primeren in bi lahko kvečjemu poslabšal že tako zaostrene finančne pogoje, v katerih obrtniki in podjetniki trenutno poslujejo," so poudarili in dodali, da tovrstno usklajeno delovanje v širšem obsegu lahko privede do pojava vsesplošnega nezaupanja v bančni in plačilni sistem ter posledično do težko popravljivega negativnega vpliva na širšo finančno stabilnost v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.