Slovenija
20 ogledov

Država mora izterjati 10 mio. evrov pomoči

Preiskava v Elanu Iztok Golob
Evropska komisija od slovenskih oblasti zahteva izterjavo 10 milijonov evrov nezakonite državne pomoči, ki je bila leta 2008 odobrena proizvajalcu smuči Elanu.

Slovenske oblasti imajo dva meseca časa, da komisijo obvestijo, kako bodo to storile; običajno je treba denar izterjati v štirih mesecih.

V Elanu odločbe Evropske komisije še niso prejeli in niso seznanjeni s podrobnostmi njene vsebine, zato zadeve zaenkrat ne morejo komentirati. "Takoj, ko družba prejme uradno informacijo, jo bosta skupaj s strokovnimi službami preučila uprava in nadzorni svet družbe, ter se do nje tudi opredelila," so sporočili iz Elana.

Podobno so se danes odzvali tudi na ministrstvu za finance, od koder so sporočili, da v tem trenutku ne morejo komentirati odločitve Evropske komisije, saj še niso prejeli odločbe.

Konec Elana?

Predsednik nadzornega sveta Elana Aleš Zupančič, ki danes ni bil dosegljiv, pa je minuli teden  povedal, da če bi podjetje doletela polna kazen z vrnitvijo vseh kapitalskih injekcij v vrednosti 20 milijonov evrov, bi to pomenilo konec Elana.

Preiskava, ki jo je komisija sprožila maja 2010 po pritožbi Elanovega tekmeca, je pokazala, da dokapitalizacija v letu 2008 ni bila v skladu s predpisi EU o državnih pomočeh, saj zasebni akter, ki bi deloval v skladu s tržnimi pogoji, pod podobnimi pogoji ne bi pristal na naložbo, so pojasnili v Bruslju.

Dokapitalizacija je zato Elanu po navedbah komisije zagotovila neupravičeno gospodarsko prednost, ki je njegovi tekmeci niso imeli. Slovenija je ukrep izvedla nezakonito in Elan mora zdaj vrniti neupravičeno pridobljeno korist skupaj z obrestmi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.