Slovenija
15 ogledov

Država mora vojakom vrniti regres

Vojaški tabor v Bohinjski Beli Anže Petkovšek
Delovno in socialno sodišče v Ljubljani je razsodilo, da je država članom Sindikata vojakov Slovenije (SVS) kršila pravico do regresa za letni dopust za letošnje leto.

Zato mora v enem mesecu po pravnomočnosti sodbe vsem izplačati razliko do višine 692 evrov ter obresti.

SVS je tožil državo, ker vojaki niso dobili v celoti izplačanega regresa. Dogovor o ukrepih na področju plač in drugih prejemkov v javnem sektorju za leti 2011 in 2012 je namreč določil, da se bo regres za letni dopust za leto 2012 izplačal pri plači za mesec april v višini 692 evrov bruto.

Država se bo pritožila

Generalna direktorica direktorata za javni sektor na MPJU Mojca Ramšak Pešec je danes na novinarski konferenci pojasnila, da bo država verjetno vložila pritožbo na sodbo Delovnega in socialnega sodišča v Ljubljani, ki je odločilo, da mora država članom Sindikata vojakov Slovenije izplačati razliko v regresu do višine 692 evrov bruto.

Najprej odložili, nato znižali

Vlada je najprej izplačilo regresa odložila, nato pa je zakon za uravnoteženje javnih financ višino regresa znižal, in sicer različno glede na plačni razred javnega uslužbenca. Najvišji regres so prejeli javni uslužbenci do 13. plačnega razreda, in sicer 692 evrov, najnižjega pa tisti, ki so uvrščeni od 40. plačnega razreda naprej, in sicer 100 evrov. Datum izplačila regresa se je prestavil na 1. julij.

Tako SVS kot nekateri drugi sindikati v javnem sektorju so vseskozi opozarjali, da jim je pravica do regresa že zapadla v aprilu, in sicer v dogovorjeni višini. Zato so na sodišče vložili kolektivne tožbe, razsodba v primeru SVS pa je prva med temi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.