Slovenija
2022 ogledov

Država na južni meji postavlja novo ograjo

Ograja v Beli Krajini T. L.
Podizvajalci so začeli s postavljanjem nove ograje na južni meji ob Kolpi.

Podizvajalci so po poročanju časnika Delo pri Dolu v občini Kočevje začeli s postavljanjem nove ograje za preprečitev nezakonitih prehodov državne meje. 

Po navedbah časnika bodo postavili deset kilometrov panelne ograje od Dola do vasi Grgelj. Po neuradnih podatkih Dela naj bi s podobnimi deli začeli tudi na južni meji na Primorskem.

Za državo so lokacije za postavitev ograje tajnost, o njih ne vedo niti na občinah. "Mi kot občina ne moremo niti obvestiti ljudi, da bo postavljena ograja," je za Delo dejal Miran Briški, podžupan občine Kostel, ki je kritičen tudi do odnosa do vojske na meji. "V Ljubljani, kjer pravijo, da ne rabimo vojske na meji, ne vedo, kaj se tu v resnici dogaja."

Postavitev ograje ob Kolpi bi prebivalce nekaterih vasi, kot so Srobotnik, Brsnik, Slavski Laz, dodatno prizadela, saj bi odrezala dostop do Kolpe ter s tem tudi do vira pitne vode.

Poleg tega se bojijo tudi, od česa bodo živeli, če bo turizem ob reki popolnoma zamrl. 

Javno naročilo za postavitev 40 kilometrov panelne ograje na južni meji je sicer lani dobilo srbsko podjetje LEGI-SGS, d. o. o., s ponujeno skupno ceno 4,5 milijona evrov z DDV. Ograjo morajo postaviti do konca letošnjega leta.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • Avatar praufo
    praufo 14:00 14.april 2020.

    policija bo po novem dobila paralizatorje in to za slovenčke, ... to je nebogljen narod, ki ga je treba tako ustrahovat, drugače ne gre

  • Avatar praufo
    praufo 13:59 14.april 2020.

    država postavlja protikorono oviro, ja sej to je tud nekej, proizvodnja mrež more lavfat, ne vem kaj je zdej z migranti, al so še koga ugrabil, al se prosto šetajo po sloveniostanu, ker policajev ni ... baje tam dol

  • SonnyBlack 10:59 14.april 2020.

    ljudje...ograje na mejo so namenjene nam...da nebo mogel nihce pobegnit temu kar nam nastavlajo...to ni prepreka za te ki bi radi prisli v slovenijo,ampak je prepreka da noben ne bo moral ven...ko bo mena hermeticno zaprta,bodo se pritiski na nas ...prikaži več zaceli komaj...pa se placal bo te ograje naro,ne drzava