Slovenija
24 ogledov

Država nadškofiji 93.281 evrov

Betnava, nad%C5%A1kofija Maribor Žurnal24 main
Država mora po sodbi ljubljanskega okrožnega sodišča plačati mariborski nadškofiji 93.281 evrov odškodnine z obrestmi.

Odškodnina je nadškofiji dodeljena, ker ta zaradi dolgega denacionalizacijskega postopka ni mogla uporabljati in upravljati gradu Betnava. Nad sodbo bo se bo pravobranilstvo zaradi višine odmerjene odškodnine pritožilo.

Kot piše v današnjem Delu, je sodišče odškodnino prisodilo nadškofiji za obdobje od začetka leta 2002, pri čemer dokazni postopek ni potrdil očitkov nadškofije o namernem zavlačevanju denacionalizacijskega postopka in protipravnem ravnanju.

Odškodnina nižja od zahtevka
Mariborska rimskokatoliška nadškofija je vložila tožbo še kot škofija aprila 2000. Z njo je od države zahtevala 1,31 milijona evrov odškodnine (z obrestmi) zaradi izgube koristi, ker gradu Betnava od začetka denacionalizacije do vrnitve ni mogla uporabljati in upravljati.

Po pisanju Dela je bil sprva poleg države v vlogi toženca tudi nekdanji minister za kulturo Jožef Školč, ki mu je nadškofija očitala namerno zavlačevanje in nasprotovanje vračilu gradu iz ideoloških razlogov. A tožbo proti njemu je novembra umaknila, zato je sodišče postopek zanj ustavilo.

Okrožno in nato še višje sodišče sta tožbo pred leti že zavrnili, a so vrhovni sodniki sodbi razveljavili. Mariborska nadškofija je vračilo Betnave zahtevala že leta 1993, vrnjena pa ji je bila julija 2000 z delno odločbo o denacionalizaciji.

Odškodnino vračata Lipa in država
Podjetje Tovarna pohištva Lipa iz Ajdovščine (v likvidaciji) je ostalo najemnik do decembra 2002 oziroma februarja 2003, ko je izpraznilo prostore. Iz delne odločbe izhaja, da sta kot zavezanki za vrnitev določeni Lipa, ki je nacionalizirani dvorec leta 1986 kupila od mariborske občine Tabor, in Republika Slovenija.

Država je grad olastninila novembra 1999 z uveljavitvijo zakona o lastninjenju kulturnih spomenikov v družbeni lasti, zato je poleg Lipe po mnenju vrhovnega sodišča tudi zavezanka za plačilo, njuna obveznost pa je sorazmerna s časom trajanja vsakokratnega lastništva nepremičnin.

Z dopolnilno odločbo je bila januarja 2006 nadškofiji naložena povrnitev vlaganj Lipi Ajdovščina (641.637 evrov), leto pozneje pa je nadškofija proti Lipi začela pravdni postopek, v katerem zaradi nezmožnosti uporabe spornih nepremičnin od nje zahteva prav tako 1,31 milijona evrov. Postopek zaradi napovedane pritožbe še ni pravnomočno končan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.