Slovenija
22 ogledov

“Država naj da obljubljeno”

Na fotografiji z leve: Milena Marega iz regionalnega centra za okolje, Martin Šo Žurnal24 main
Triglavski narodni park. Upošteval bo tudi predloge lokalnega prebivalstva.
Po novem zakonu. TNP. Bohinjski župan Franc Kramar je pojasnil, da naj bi jim država za infrastrukturne projekte zagotovila 80 odstotkov denarja in da so prebivalci v parku upravičeni do 25 odstotkov več denarja na javnih razpisih, ob elementarnih nesrečah pa naj bi pridobili za 30 odstotkov več sredstev.

Bled. “Zahtevamo to, kar nam po novem zakonu o Triglavskem narodnem parku (TNP) pripada. Naj država da, kar je obljubila,” je včeraj poudaril bohinjski župan Franc 
Kramar.

Tudi Martin Šolar, direktor zavoda TNP, je dejal, da si ljudje, ki živijo v parku, želijo razvojnih spodbud. Njihove predloge bodo upoštevali tudi pri pripravi načrta upravljanja TNP, ki je ključen dokument zavarovanega območja in ta čas najpomembnejša naloga zavoda TNP. Končan mora biti do konca prihodnjega leta, veljal pa bo deset let.

Parku tri milijone evrov
Na forumu zainteresirane javnosti – prvi bo 12. aprila v Tolminu – bodo predstavili možnosti sodelovanja deležnikov in zainteresirane javnosti pri pripravi. “Od foruma pričakujemo, da bodo ljudje, ki živijo v parku, povedali svoje mnenje in želje za načrt upravljanja, da bo ta zagotovil trajno in učinkovito upravljanje parka,” je pojasnil Šolar. Največ predlogov in kritičnih pripomb pričakujejo v Bohinju ter v dolini Trente in Soče. “Obljubljeno je, da naj bi TNP po letu 2012 na leto dobil tri milijone evrov državnega denarja za razvojne projekte in naravovarstvene akcije, in upam, da se bo to, kar je zapisano v zakonu o TNP, tudi 
izvajalo,” je dodal Šolar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.