Slovenija
88 ogledov

Država ne bo več finančno reševala Peka

Čevlji, Peko Nik Rovan
Lastniki in upniki Peka niso podprli načrta prestrukturiranja. Zato se je njegova največja lastnica država, ki mu je že večkrat priskočila na pomoč, odločila, da mu finančno ne bo več pomagala.

Slovenski državni holding (SDH), ki upravlja s približno 61-odstotnim državnim deležem družbe iz Tržiča, je od poslovodstva pričakoval ambiciozen načrt prestrukturiranja, ki bo izkazoval dolgoročno ekonomsko vzdržno poslovanje.

Dokapitalizacija padla v vodo

Z njim so se delničarji - ob državi so to še DSU (31,54 odstotka) ter Gorenjska banka in SKB - ter finančni upniki - Gorenjska banka, NLB, DSU in SKB - seznanili v začetku januarja in odločili, da ga ne bodo podprli. Brez pripravljenosti finančnih upnikov, da konvertirajo del svojih terjatev v kapital in da družbi zagotovijo novo posojilo, pa je predvidena dokapitalizacija padla v vodo:

"Le celota izvedenih ukrepov bi omogočila vzpostavitev novega poslovnega modela, poravnavo starih obveznosti skladno s predvideno prisilno poravnavo ter zadosten obratni kapital za optimalno nadaljevanje poslovanja družbe. Pri tem pa veliko oviro za uspešno prestrukturiranje predstavlja pomanjkanje prostih sredstev družbe, ki bi lahko služila za zavarovanje novih posojil," so zapisali v SDH.

Odločitev najverjetneje pomeni stečaj

V Peku brez svežega denarja namreč ne morejo kupiti potrebnega materiala za proizvodnjo, zato ta večino časa stoji. Tako je bilo tudi danes, medtem ko so v sredo delavci še zaključevali nekatera naročila. Na delu naj bi se ponovno za kratek čas zbrali v ponedeljek.


(Foto: Boštjan Tacol) | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Direktor Peka Matjaž Delopst odločitve SDH danes ni želel komentirati, izpostavil je le, da ga situacija iskreno žalosti. Vodenje Peka je oktobra namreč prevzel v upanju, da tržiško obutveno podjetje s priznano blagovno znamko še mogoče rešiti. Za to bi bilo ključno zagotoviti dodatno financiranje, na katerega pa banke očitno več ne pristajajo.

Peko z milijonskimi dolgovi

Peko, v katerem je 156 zaposlenih, ima za okoli sedem milijonov evrov dolgov, od tega okoli 3,7 milijona evrov kratkoročnih obveznosti do bank, ki so v začetku tega leta že zapadle v plačilo. Sredstva iz dokapitalizacije pa bi namenili za izplačilo odpravnin in plač ter nakup materiala, da bi proizvodnja znova lahko normalno tekla.

Peko že vrsto let umira na obroke, njegovi prihodki zaradi občasnih zaustavitev proizvodnje padajo, prav tako število zaposlenih. Zmanjšuje se tudi Pekovo premoženje, saj je podjetje v zadnjih sedmih letih prodalo že 77 svojih trgovin, da je s pridobljenimi kupninami lahko financiralo proizvodnjo.

 

Komentarjev 2