Slovenija
16 ogledov

Država nič za Maks

Predsednik vlade Borut Pahor je poudaril, da je EPK zelo pomemben regionalni in Žurnal24 main
Iz štajerske izdaje Žurnala24: Svoj delež morajo dati tudi partnerske občine.
Odgovornost za investicijo Maksa nosi investitor Zim, za vsebino pa je odgovorna občina.
Mitja Čander

“Zaprtje finančne konstrukcije pomeni v bistvu 75 milijonov evrov direktno iz proračuna oziroma drugih proračunskih virov,” je Borut Pahor, predsednik vlade, razjasnil številke okrog Evropske prestolnice kulture (EPK), ki bo že čez slabo leto.


Za Maks za zdaj nič evrov
Kot smo že poročali, je Vlada RS zavodu Maribor 2012 poleg dveh milijonov zagotovila 13,4 milijona evrov programskih sredstev ter potrdila 20 milijonov evrov za sofinanciranje gradnje umetnostne galerije in knjižnice. Za Maks, središče dogajanja EPK, ki naj bi bil odprt 1. 6. 2012, pa država za zdaj ne bo dala denarja, čeprav ga Majda Širca, ministrica za kulturo, podpira. “Maks je v Mariboru prepoznan kot prednostni projekt, in če ga občina želi, ga bo tudi naredila,” je dejala. V diplomatskem jeziku pa je povedala, da ministrstvo za kulturo ne namerava financirati ne izgradnje ne programa, ki bi potekal v Maksu; lahko pa dobijo nekaj sredstev prek evropskih razpisov za opremo.

Čez dva tedna v Bruselj
Celoten program EPK je ocenjen na okoli 40 milijonov evrov. Svoj delež pa morajo zagotoviti tudi partnerske občine. “Prihodnji teden bomo poskušali z njimi končati pogovore,” je pojasnil Mitja Čander, programski direktor zavoda. Časa ni več veliko, saj morajo 11. februarja v Bruslju zagotoviti, da je finančna konstrukcija v osnovi zaprta.

Še vedno pa je odprto, kakšen bo tok sredstev. “Ali se bodo vsa sredstva stekla v zavod in nato naprej ali pa se bodo sklepale tripartitne pogodbe,” je razjasnil Čander. Svet zavoda pa je Igorju Teršarju, edinemu preostalemu kandidatu za generalnega direktorja zavoda Maribor 2012, včeraj podal pozitivno mnenje; dokončno mnenje mora podati mestni svet.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.