Slovenija
18 ogledov

Država noče denarja

Toplo termalno vodo, ki žubori iz vrtine sredi gozda, je znala izkoristiti le šk Žurnal24 main
Terme Čatež. Plačujejo vodno povračilo, ne pa tudi koncesnine, saj ta še ni podeljena.

“Mi plačujemo vsa potrebna nadomestila in vodna povračila razen koncesije za termalno vodo,” so na naše poizvedovanje pojasnili v družbi Terme Čatež. Našega bralca je namreč zanimalo, kako lahko zasebno podjetje izkorišča vodo, ki je last vseh nas, in za to ne plačuje nikakršnega nadomestila?

V termah so pojasnili, da so oddali vlogo na pristojno institucijo, kljub temu pa koncesija še ni podeljena. Vsa termalna kopališča morajo po uredbi plačevati vodno povračilo, za koncesije pa ne plačujejo nič, ker te še niso podeljene.

Šestletno mečkanje države
“Terme Čatež so pred sedmimi leti oddale vlogo za podelitev koncesije za obstoječe objekte, ki imajo uporabno dovoljenje, takih vlog pa je še 38,” so potrdili na ministrstvu za okolje in prostor (MOP). Pojasnili so, da je država pred tremi leti “pristopila k tehničnemu pregledu vseh vrtin in od vlagateljev zahtevala izdelavo hidrogeoloških poročil”.

MOP je za Terme Čatež strokovno mnenje geološkega zavoda pridobilo poleti. “V pripravi je osnutek koncesijskega akta, v katerem mora biti določeno tudi plačilo za koncesijo,” so pojasnili na MOP. V tej fazi še ni odločeno, kakšna bo cena, ker je ta odvisna tudi od ekonomskih ugodnosti, ki jo s koncesijo pridobi koncesionar, in o tem še poteka usklajevanje.

Nepodeljena koncesija termam
Izgovori države. Koncesija še ni bila podeljena, ker še niso bile pripravljene vse strokovne podlage; ker še poteka usklajevanje v zvezi s plačili; ker je postopek dolgotrajen zaradi usklajevanja z drugimi uporabniki na istem vodonosniku, saj morajo biti koncesije sočasno in usklajeno rešene; ker je treba preveriti uporabna dovoljenja do leta 2004; ker se še preverjajo statusno pravne zadeve.

Za škofijo druga pravila
“Škofija Novo mesto je pred tremi leti zaprosila za podelitev koncesije za ogrevanje novih objektov, vendar zanjo ne veljajo enaka pravila kot za Terme Čatež, saj gre za novo rabo in je za podelitev koncesije potreben javni razpis,” so na naše vprašanje, kako lahko škofija izkorišča toplo vodo v Sajevcah pri Kostanjevici, odgovorili na MOP.

Po njihovem tolmačenju se lahko na razpis javi kdorkoli pod pogojem, da bi na tistem območju želel izkoriščati termalno vodo v skladu z občinskim prostorskim načrtom. “Če bi občina imela prostorski načrt z območji razvoja turizma, ki bi načrtoval rabo termalne vode, denimo bazene, bi zainteresirani pobudnik oddal vlogo, država pa mora razpisati koncesijo za rabo vode,” so povedali na MOP.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.