Slovenija
20 ogledov

Država nogirala Jankovića

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Stožice. Lukšič nima denarja, Križanič ne najde pravne podlage zanj, Pahor sinoči ni želel dati dokončnega odgovora.

Predlog ministra za šolstvo in šport Igorja Lukšiča, naj država iz proračunske rezerve 20 milijonov evrov nameni za Športni park Stožice, je ministrstvo za finance (MF) že v petek zavrnilo. Ali bo ljubljanski župan Zoran Janković dobil državne milijone, je zdaj odvisno le še od vlade, ki bo menda o tem še odločala, oziroma premierja Boruta Pahorja. “Ta lahko odloči, ali je zadeva tako nujna, da jo je treba reševati zdaj in na takšen način. Ministrstvo za šolstvo in šport (MŠŠ) je le poslalo argumente, na podlagi katerih bi lahko vlada to izpeljala prek zakona o glavnem mestu,” je dejal  Lukšič.

Ostal brez komentarja
Janković pred znano odločitvijo ministrstva za finance: Prepričan sem in upam, da sem lahko prepričan, da bo država za Stožice namenila 20 milijonov evrov. Ljubljana je v zadnjih 15 letih v primerjavi z drugimi občinami dobila najmanj denarja za šport. Sicer pa je bil ta projekt že v resoluciji vlade Janeza Janše, dobil deset milijonov evrov v rebalansu, a so ti po volitvah čudežno izginili. Stožice so tudi v resoluciji zdajšnje vlade. Že v času prejšnje vlade sem pričakoval 40 milijonov evrov, kar je polovica vrednosti stadiona in dvorane. Prav zakon o glavnem mestu nam omogoča, da se projekti, ki so skupnega pomena, financirajo mimo razpisa.
Janković po znani odločitvi ministrstva za finance: Brez komentarja.

“Treba je imeti denar”
Pahor sinoči ni želel napovedovati odločitve vlade: “Nevarno je sprejemati preveč odločitev na en dan. Ta bo počakala vsaj do jutri. Za zdaj brez odgovora. Rekel sem, da spoštujem velikopotezne načrte mestnih oblasti in podjetij, samo morajo za to imeti denar. Tudi vlada bi rada marsikaj uredila, ampak se ne želi pretirano zadolževati. Vidimo, kam lahko pripelje, če gre stvar predaleč.”

Sicer pa je MF predlog MŠŠ zavrnil, ker zakon o javnih financah določa, da se sredstva splošne proračunske rezervacije uporabljajo za nepredvidene namene, za katere v proračunu niso zagotovljena sredstva, ali za namene, za katere se med letom izkaže, da ni zagotovljenih dovolj sredstev, ker jih pri pripravi proračuna ni bilo mogoče načrtovati. V gradivu MŠŠ pa ni bilo pravne podlage, ki bi upravičevala porabo proračunske rezerve, so dodali na MF. Ob tem so MŠŠ svetovali, naj v svojem finančnem načrtu v sklopu rebalansa proračuna zagotovi potrebna sredstva, če meni, da so izpolnjeni vsi pogoji za dodelitev sredstev prek zakona o glavnem mestu.

Denarja ne bo
Lukšič je odgovoril, da so se morali z rebalansom odreči 17 milijonom evrov, zato za Stožice nimajo dodatnih 20 milijonov. Tega denarja že prej niso imeli, zato so predlog na prošnjo Jankovića tudi poslali ministru za finance Francu Križaniču. “Ker mora vlada z rebalansom zbrati 500 milijonov evrov, je zelo malo verjetno, da bomo našli sredstva za Stožice,” je napovedal Lukšič, ki ne verjame, da bodo 20 milijonov za stadion in dvorano imeli tudi v naslednjem  proračunu.

Poleg tega v zraku visi 150-milijonsko posojilo bank Grepu, ki gradi Športni park Stožice. V NLB so povedali, da pogovori še potekajo, v banki SID pa, da so odnosi z morebitnimi poslovnimi partnerji zaupne narave.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.