Slovenija
0 ogledov

Država Petrola ne da iz rok

Bo Petrolov predlog tokrat sprejet? Žurnal24 main
Za stolček predsednika uprave je v igri šest imen, je razkril minister za gospodarstvo Matej Lahovnik. Obenem zatrjuje, da država Gazpromu ne prodaja svojega deleža.

Listo kandidatov za mesto, ki ga je do odstopa zavzemal Marko Kryžanowski, je oblikovala komisija za kadrovska vprašanja in vrednotenje dela uprave družbe Petrol. Razgovori s kandidati bodo opravljeni v naslednjem tednu, komisija pa bo nadzornemu svetu predlagala ožji izbor kandidatov.

Komisija je tudi sklenila, da bo izbor kandidatov za predsednika uprave izvedla brez javne objave, saj trenutne nestabilne razmere v gospodarskem okolju, prepotrebna stabilizacija družbe in odprta vprašanja glede Petrolove strateške naložbe v družbi Istrabenz tega ne dovoljujejo.

"Niso politično izpostavljeni"
Minister Lahovnik je povedal, da se je pri predsedniku nadzornega sveta Petrola Tomažu Kuntariču pozanimal, ali je katero izmed izbranih imen politično izpostavljeno. Po lastnih besedah je dobil zagotovilo, da ne in da gre za ugledne gospodarstvenike z vrsto let vodstvenih izkušenj na odgovornih delovnih mestih. Dodal je, da se glede konkretnih imen ni pozanimal, tako tudi ni potrdil informacij, ali je med njimi tudi Aleksander Svetelšek, dosedanji generalni direktor skupine Tuš.

 

Kdo si lasti Petrol:

Največji delničar Petrola je Sod z 19,75-odstotnim deležem, sledijo Kad (8,72 odstotka), NLB (6,06 odstotka), Gorenjska banka (4,04 odstotka), Istrabenz (3,83 odstotka), Julius Fond in Julius (3,79 odstotka), Vizija Holding (3,44 odstotka), Vizija Holding 1 (3,05 odstotka), NFD 1 (3,00 odstotka), Hypo bank (2,09 odstotka), Unicredit (1,28 odstotka), Triglav Steber (1,27 odstotka) in sklad lastnih delnic Petrola (1,18 odstotka).

Gospodarski minister je v zvezi s tem še poudaril, da ima nadzorni svet Petrola jasno oblikovane kriterije izbora, zato bo proces izbora novega vodstva Petrola s tega vidika transparenten. Politika se po Lahovnikovih zagotovilih v postopek načina izbora nove uprave Petrola ni vmešavala.

"Država Petrola ne prodaja Gazpromu"
Lahovnik je tudi zatrdil, da Kad in Sod svojega deleža v Petrolu ne nameravata prodati, saj želita ostati dolgoročen lastnik. Na strani ruskega Gazproma je, da razkrije, če to želi, kdo ponuja delež v Petrolu. "Pričakujem pa, da se bodo ponudniki prej ali slej razkrili sami," je dejal. Kot je Lahovnik poudaril, lahko vsak od delničarjev svoj delež ponudi komurkoli, "dejstvo pa je, da to ni država". "Vsak, ki bo želel kupiti delež v Petrolu, pa bo moral upoštevati veljavno zakonodajo v Sloveniji," je dodal minister.

Minister za gospodarstvo je tudi zavrnil špekulacije nekaterih medijev, da bi lahko bila prodaja do četrtine Petrola "vezana trgovina" z Gazpromom zaradi plinovoda Južni tok v Sloveniji, v kateri naj bi sodeloval še kakšen večji delničar. Kot je poudaril, ni Slovenija z Rusijo nikoli govorila o mogočem vstopu Gazproma v Petrol zaradi projekta Južni tok. "Ta projekt je povsem neodvisen s Petrolom," je zatrdil minister.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.